Zeković: U betonjerci po dvoje u krevetu, Uprava za imovinu ignoriše preporuke

0

Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Saša Zeković kazao je u razgovoru za Dan da je Uprava za imovinu direktno odgovorna za aktuelne i sve buduće prozivke i po Crnu Goru nepovoljne međunarodne izvještaje.

Kako je istakao, Savjet je posebno brinuo o tretmanu građana lišenih slobode tokom epidemije virusa korona.

“Nismo registrovali nijedan slučaj zlostavljanja i mučenja u policijskom pritvoru. Nesporno smo utvrdili odgovornost Uprave za imovinu. Pokazala je ne samo nedomaćinski odnos prema povjerenoj imovini, već je zapostavila poštovanje prava i zanemarila zaštitu od zlostavljanja uhapšenih osoba”, kazao je Zeković.

Kako je istakao, Uprava za imovinu nije samo ignorisala preporuke međunarodnih i domaćih tijela za prevenciju torture, već i svakodnevne zahtjeve Uprave policije u svim opštinama Crne Gore da se uslovi pritvora neodložno poprave.

“Prostorije su u takvom stanju dočekale i epidemiju zarazne bolesti, pa, pored uslova nedostojnih za boravak čovjeka, registrujemo i prenatrpanost. Godinama se ne rješava problem video-nadzora i neurednih sanitarnih prostorija, ne zamjenjuju se sijalice, pa se pritvorena lica drže u mraku, nisu popravljene česme, pa je upitan pristup pijaćoj vodi, madraci su istrošeni, pohabani i prljavi, kao i ćebad”, ukazao je Zeković.

Zbog prenatrpanosti prostora, neadekvatnih uslova i intenzivnog pritiska na rad policije u uslovima epidemije virusa korona, Savjet se početkom prošlog mjeseca obratio Vrhovnom tužilaštvu apelom da se razmotri praksa intenzivnog određivanja zadržavanja građana po osnovu krivičnog djela nepostupanje po zdravstvenim propisima.

“Zatečeni uslovi su naročito bili zabrinjavajući u Podgorici, gdje su u jednom krevetu spavala po dva zadržana lica, većina prostorija je bila bez osvjetljenja, u nekoliko prostorija nema pristupa vodi, u muškom toaletu nije bilo sapuna, a kompletan prostor pritvora je teško očistiti u danima vikenda”, kazao je Zeković.

On je za Dan rekao da je Savjet sprovodio pojačani nadzor nad postupanjem policije tokom virusa korona.

“Nismo se štedjeli da učinimo sve što možemo kako bi policija bila profesionalna i pažljiva i učinila sve što je u njenoj moći da se zadržani građani osjećaju sigurno. Nije registrovana nijedna primjedba na policijsko pritvorsko osoblje, a svi zadržani su pohvalili odnos policije”, naveo je Zeković.

Što se tiče sve češćih hapšenja građana zbog objava na društvenim mrežama, on kaže da svakome ko se dosledno i odgovorno bavi zaštitom ljudskim prava proizvoljna hapšenja zbog objava na društvenim mrežama teško padaju.

Savjet je konstatovao da se nijedno zadržano lice u CB Nikšić nije požalilo na pristup pijaćoj vodi. Ipak, Savjet je ocijenio da je neophodno osigurati kvalitetan i stalan pristup pijaćoj vodi u samim sobama za zadržavanje. U tri od ukupno četiri prostorije česme nijesu radile.

“Savjet je i u slučaju prostorija za zadržavanje u Nikšiću registrovao problem prenatrpanosti i nedostatka kapaciteta. U trenutku posjete bilo je zadržano devet osoba, a kapacitet pritvora je sedam kreveta. Dvije osobe su čuvane u kancelarijama, što se ne može smatrati adekvatnim pritvorom, posebno kada se takvim uslovima izlože hronični bolesnici”, rekao je Zeković.

On je dodao da osnovne kriterijume za boravak u policijskom pritvoru u Nikšiću treba značajno poboljšati.

“Da nema posvećenosti i stalnog napora starješina i policijskih službenika, pritvor bi bio u još lošijem stanju. Savjet je pozvao Upravu za imovinu da bez odlaganja pristupi popravljanju uslova”, naveo je Zeković.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.