Zbog nedozvoljenog lova podnijeto 12 krivičnih prijava

0

Za prošlu godinu, sve do lovostaja 30. marta, bilo je ukupno 12 podnijetih krivičnih nedozvoljenog lova, saopteno je na skupštini Lovačke organizacije (LO) Bijelo Polje.

Obrazložući izvještaj o stanju u lovištu koje se proteže na 92.000 hektara upravnik Bajo Baošić kazao je da je urađeno puno kako bi se poboljšalo stanje.

– Obilježili smo pet lovnih zabrana, održali seminar o bolesti divljači i smanjili krivolov na najmanju mjeru. Za prošlu godinu, sve do lovostaja 30. marta, imali smo ukupno 12 podnijetih krivičnih, sedam prekršajnih i šest disciplinskih prijava. Dosad je procesuirana samo jedna, odnosno lovac je zbog napada na lovočuvara kažnjen sa tri mjeseca zatvora,što je zamijenjeno držanjem „nanogice“- kazao je Baošić i dodao da u dijelu krivičnih prijava dominira nedozvoljen lov, a u sedam prekršajnih prijava dominiraju one vezane za nedozvoljene radnje u lovu.

– Kod prekršajnih prijava najviše je onih vezanih za nedozvoljen lov i prijetnje i omalovažavanje lovočuvara-kazao je Baošić, dodajući da saradnja sa službenicima Odjelenja bezbjednosti Bijelo Polje nije bila na planiranom nivou.

Kako je saopštio Suad Pilica, predsjednik Skupštine LO, izvršena je promjena u Upravnom odboru i Sudu časti i za sekretara izabran Petar Cerović.

Članarina povećana za 10 eura
Na skupštini LO Bijelo Polje donije je odluka da se cijena članarine poveća za deset eura, pa sada iznosi 60 eura.

– Desetak i više godina članarina je bila 50 eura, a sada smo je podigli na 60, kako bi mogli normalno da obavljamo svoju funkciju. Inače, 2021. godine priliko preuzimanja LO zatekli smo gubitak od 26,5 hiljada eura, a prošlu godinu završili smo sa više od 5.000 eura. Usvojili smo sporazum o saradnji sa lovačkim organizacijama iz okruženja, kako bi zajedno radili na efikasnijem suzbijanju krivolova i zaštiti divljači – kazao je Darko Raičević predsjednik Upravnog odbora LO.

On je naglasio i da su finansijski pomogli lovce iz Mojkovca u kupovini auta za njihov rad, te da će u narednom periodu raditi na ubacivanju zečeva u lovište.
Na vanrednoj Skupštini LO Bijelo Polje razmatrana je inicijativa ekcije lovaca „Vraneška dolina‘‘ kojom je 39 lovaca tražilo smjenu nekoliko delegata njihove sekciju u Skupštini LO.

– Tražimo da se zamijene delegati iz naše sekcije i to: Vladimir, Igor i Momčilo Rakočević, Nikola Vujošević i Duško Varagić jer nemaju našu podršku. Preko 60 odsto naših članova je iza ove inicijative. Oni nemaju nikakvu saradnju sa rukovodstvom sekcije već zastupaju svoje lične interese i stavove, konfrontiraju se i unose nemir među delegatima Skupštine, te našu sekciju predstavljaju lovcima i javnosti kao necivilizovanu u kojoj, kako oni to kažu, vlada haotično stanje-istakao je Vuk Baltić predsjednik sekcije lovaca „Vraneška dolina“ i naglasio da pomenut delegati „remete međuljudske odnose među lovcima,neki od njih podnose lažne prijave i tužbe protiv LO, tako da su stečeni uslovi za njihovo razrješenje“.

Predsjednik Skupštine LO Suad Pilica obrazložio je da Statut lovačke organizacije predviđa da se prvo održi sjednica sekcije lovaca „Vraneška dolina‘‘ i na njoj zvanično izvrši zamjena delegata i predlože novi.

– Mi ćemo 12. maja u 12 sati u Mjesnom centru Tomaševo održati sjednicu sekcije lovaca „Vraneška dolina“ i donijeti tu odluku-kazao je Baltić.

Predsjednik Upravnog odbora LO Darko Raičević istakao da će narednih dana biti održana sjednica UO Lovačke organizacije Bijelo Polje na kojoj će, kako je istakao, Vladimir Rakočević biti isključen iz članstva,a odluka će biti dostavljena Komisiji za izbor i imenovanja.

(DAN)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.