Završe prekogranični projekat “Zajednički odgovor”: Nabavljena oprema i sredstva vrijedna 134.275 evra

0

U Nikšiću je 28. juna obilježen završetak prekograničnog projekta Zajednički odgovor, a predstavljen je i dio opreme i vozilo koji su kroz ovaj projekat nabavljeni za službe zaštite i spašavanja. Ovom prilikom medijima su se obratili Nemanja Vuković, predsjednik Skupštine opštine Nikšić, Goran Tripković komandir odjeljenja u Službi zaštite i spašavanje Nikšić, Alisa Gekić, direktorica Udruženja za preduzetništvo i posao LiNK iz Mostara i Veselin Šturanović, izvršni direktor FORS Montenegra.

Tokom obraćanja istaknuti su glavni rezultati projekta koji uključuju organizovanje više treninga, terenskih vježbi namijenjenih spasiocima, kao i informativnih događaja kojima se dao doprinos jačanju kapaciteta za odgovor na različite vrste nepogoda, ali i unapređivanju nivoa svijesti stanovništva o glavnim rizicima, preventivnim mjerama i aktivnostima koje bi trebalo preduzeti u slučaju određene nepogode.

“Tokom projekta su nabavljeni oprema i sredstva, vrijednosti 134.275 evra bez PDV-a za službe zaštite i spašavanja iz opština Nikšić, Pljevlja, Žabljak, Šavnik, Plužine, Danilovgrad, Kolašin i Mojkovac kao i za Gorsku službu spašavanja Crne Gore i PSD „Javorak” iz Nikšića. Nabavljena oprema i sredstva uključuju opremu za zaštitu i spašavanje u slučaju požara, ronilačku opremu, komunikacionu opremu, opremu za spašavanje sa visina i dubina i komandno vozilo za Službu zaštite i spašavanja u Nikšiću. Pet službi zaštite i spašavanja u Crnoj Gori i to iz opština Pljevlja, Žabljak, Šavnik Mojkovac i Kolašin su po prvi put dobili potrebnu komunikacionu opremu i time postali dio TETRA sistema veze koju koriste samo specijalističke spasilačke službe”, navodi se u saopštenju.

Posebna vrijednost projekta se ogleda u prekograničnoj saradnji između ljudi i institucija iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine koji se bave poslovima zaštite i spašavanja. Projekat je uključivao niz zajedničkih aktivnosti koje su omogućile jačanje saradnje i razmjenu znanja, iskustava i naučenih lekcija u ovoj oblasti.

Projekat Zajednički odgovor je finansirala Evropska unija posredstvom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, a u Crnoj Gori kofinansiralo Ministarstvo javne uprave. Ukupna vrijednost projekta je bila preko 590.000 evra, od čega je Evropska unija obezbijedila oko 490.000 evra bespovratnih sredstava. Vrijednost projekta za Crnu Goru je iznosila oko 255.000 evra, od čega je doprinos Evropske unije 213.000 evra.

Projekat je u Crnoj Gori realizovao FORS Montenegro u partnerstvu sa Upravom za civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanske županije/kantona, koja je bila vodeći partner na projektu i Udruženjem za preduzetništvo i posao LiNK Mostar.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.