Dodik: Republika Srpska štiti Dejton, uvijek se pozivamo na taj sporazum

0

Od kada je u Parizu potpisan Dejtonski sporazum, krenula je i protivpravna revizija i neovlašćeno dopisivanje Ustava BiH, kroz nametanja, otimanja i iskrivljena tumačenja, na štetu Republike Srpske, poručuje predsjednik Srpske Milorad Dodik u autorskom tekstu objavljenom za „Glas Srpske“.

„U tom udruženom kriminalnom poduhvatu protiv međunarodnog prava stalno učešće imaju visoki predstavnici i Ustavni sud BiH. U zločinu protiv mira njima je pomagalo do 2000. samoizabrano tijelo samoizabranih zemalja koje sebe naziva Savjet za sprovođenje mira (Peace Implementation Council). Taj PIK od pedesetak članova nije se sastao 24 godine, pa je neaktivnošću prestao da postoji“, ističe Dodik pitajući kako onda može postojati upravni odbor nepostojećeg PIK-a „kao neka fantomsko-vampirska struktura“ koja i danas prijeti Republici Srpskoj i njenim demokratski izabranim ustavnim organima.

Dejtonski sporazum i njegovi aneksi ni na jednom mjestu ne pominju „taj PIK-ovski klan“ kao što i ne pominju visokog predstavnika, naglašava Dodik dodajući da je Preambulom Ustava BiH jasno određeno da su potpisnici „opredjeljeni za suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost BiH u skladu sa međunarodnim pravom“.

„Postojanje OHR-a i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH apsolutno je nespojivo sa procesom evropskih integracija. Javno izneseni stavovi političkih aktera iz Sarajeva jasno ukazuju da upravo i OHR i Ustavni sud BiH predstavljaju instrumente bošnjačke politike u obračunu sa Republikom Srpskom. Da li je uopšte moguće graditi budućnost u zemlji u kojoj se neki od konstitutivnih naroda, a sada su to dva od tri, pa sve i da je samo jedan, bore za prava koja im po ustavu pripadaju“, pita se predsjednik Srpske.

U svom nastojanju da se suprotstavi pravnom nasilju, RS se, prema njegovim riječima, uvjiek suočava sa prijetnjama i sankcijama njenim institucijama, medijima, funkcionerima, pravnim i fizičkim licima, poslovnim bankama.

„To je vid terorizma bez ikakvog pravnog i civilizacijskog osnova. Republika Srpska je opredjeljena za očuvanje i poštovanje Ustava BiH, kao sastavnog dijela Dejtonskog sporazuma, koji je dao šansu da se kroz uspostavljanje mira i novog ustavno-političkog sistema odvija i novi život BiH. To je i mogućnost da se dogovorom i konsenzusom mijenja sve što sami unutrašnji akteri procjene da je potrebno mijenjati. Niko spolja nema pravo to da radi nelegalnim metodama, jer se međunarodni ugovori mogu mijenjati aneksima koje zaključuju strane potpisnice“, navodi Dodik.

Predsjednik Republike Srpske podsjeća i da se, „za razliku od zapadnih ambasadora i zvaničnika kao i sve bulumente političkog Sarajeva“, Republika Srpska uvijek poziva na Dejtonski sporazum pri tome tačno navodeći njegove odredbe.

„Dejtonski sporazum je osnivački dokument BiH, kako kaže učesnik dejtonskih pregovora Kristofer Hil, sadašnji ambasador SAD u Beogradu. Hil kaže da je Dejton osnova teritorijalnog integriteta BiH, teritorijalnog integriteta entiteta unutar BiH i da ove elemente Dejtona moraju poštovati sve strane. Dejton je univerzalno podržan od strane SAD. Da je tako, ne bi bilo kriza, nereda i haosa u BiH koji stvara američka ambasada zajedno sa nelegalnim Kristijanom Šmitom i bošnjačkim podržavanjem takvog protivpravnog delovanja“, ukazuje Dodik.

On objašnjava i da entitetima pripada i nadležnost za imovinu, obavještajno-bezbednosnu službu i druge brojne nadležnosti koje su otimane na razne načine.

Bošnjačke strukture, kaže, žive u zabludi da su uz pomoć visokog predstavnika koga podržava dio međunarodne zajednice, zauvijek uspjele neustavno promeniti dejtonsku ustavnu strukturu BiH. A nisu, zato što se entiteti, čitaj Republika Srpska, nisu odrekli prava i nadležnosti po Dejtonskom sporazumu.

„Dejtonska struktura BiH uvažava pravo na samoopredjeljenje tako što zadržava širok stepen autonomije entiteta, a konstitutivnim narodima BiH daje bitne mehanizme odlučivanja i zaštite njihovih ustavnih prava. U okvirima Dejtonskog sporazuma pravo Republike Srpske, odnosno srpskog naroda, na samoopredjeljenje podrazumijeva očuvanje dejtonske strukture, odnosno očuvanje široke autonomije entiteta, ustavom dodeljenih nadležnosti i propisanih mehanizama zaštite prava konstitutivnih naroda, time i srpskog naroda“, podvlači Dodik.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.