Zašto Milatović i Spajić ne reaguju na skandalozno miješanje hrvatskog ministra u unutrašnja pitanja Crne Gore?

0

Nakon što je predsjednik ministar spoljnih poslova Hrvatske Goran Grlić Radman u još jednoj epizodi ponižavanja Crne Gore izjavio kako Crna Gora nema potrebe da se bavi Rezolucijom o genocidu u Jasenovcu već da bi bolje bilo da se bavila Rezolucijom o tzv. Božićnom ustanku, ni predsjednik države Jakov Milatović, ni premijer Milojko Spajić nisu reagovali na ovo skandalozno miješanje u unutrašnje stvari druge države.

Sa druge strane ipak, ukoliko sličnu izjavu da neko od srpskih zvaničnika, jasno je da bi se pokrenula čitava hajka na zvanični Beograd gdje bi se optuživalo da se Srbija grubo miješa preko svojih proksija u unutrašnju politiku Crne Gore a sve u cilju realizacije velikosrpske agende.

Ipak, na djelu je potpuno drugačija slika, gdje bi se čak moglo reći da postoje velikohrvatske ambicije od strane naših susjeda, naročito imavši u vidu i januarsku posjetu pomenutog ministra koji je citirao ustašu u mantiji Alojzija Stepinca koji je kazao da svaki kamen u Boki govori hrvatski, što je očigledan pokazatelj teritorijalne aspiracije koju Hrvatska ima nad crnogorskom teritorijom.

Niti jedan od ovih ispada i ekscesa hrvatskog ministra nije bio vrijedan pažnje crnogorske vrhuše koja nije reagovala ni po jednom od ovih pitanja a koja su itekako predmet velikog skandala koji zaslužuju makar i protestnu notu od strane nadležnog ministastva. Ipak, resor Filipa Ivanovića ćuti, predsjednik države se radije bavi podgoričkom politikom, dok premijer Milojko Spajić očito nema kad da reaguje od svađe sa Željkom Ivanovićem po X-u (bivšem Tviteru).

Podsjećamo, ministar „vanjskih“ poslova Goran Grlić Radman je i ou posjetu iskoristio da napravi skandal i uzburka strasti u Crnoj Gori, miješajući se u njene unutrašnje odnose. Kako je saopšteno iz HGI-ja, Grlić Radman je predložio predlagačima Rezolucije o Jasenovcu da u Skupštini Crne Gore predlože rezoluciju o Božićnom ustanku i stradanju crnogorskog naroda u tom vremenu.

– Na pitanje o Rezoluciji u Jasenovcu koju je predložila parlamentarna većina, ministar Grlić Radman je rekao da bi bilo dobro da se oni koji idu s tom inicijativom, suoče sa svojom prošlošću, pa predlože rezoluciju o Božićnom ustanku i stradanju crnogorskog naroda u tom vremenu. Grlić Radman je naglasio da Hrvatska osuđuje sve zločine totalitarnih režima i svake godine s pijetetom komemorira žrtve u Jasenovcu. On je dalje istakao da je Hrvatska dala doprinos ulasku Crne Gore u NATO – u, kao i za njenu evropsku integraciju – saopšteno je iz HGI.

Kako prenosi Radio Tivat, Grlić Radman je zaprijetio Crnoj Gori ukoliko izglasa Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu.

– Sigurno će imati našu reakciju ako do toga dođe – upozorio je Grlić Radman.

On je podsjetio Podgoricu da Crna Gora nikada ne bi ušla u NATO da nije bilo Hrvatske.

– Da nije bilo Hrvatske Crna Gora ne bi ušla u NATO, na primjer. Sva dokumenta na hrvatskom jeziku mi smo predali Crnoj Gori. Mi smo od samih početka pomagali i pomagaćemo Crnoj Gori. Ali želimo i poštovanje sa crnogorske strane. Sve što ne ide u prilog tome ne možemo pozdraviti. Crna Gora treba da uvidi tu važnu činjenicu hrvatskog snažnog prisustva u ostvarivanju evropske perspektive Crne Gore. Ulazak Crne Gore u Evropsku uniju ide preko njenog susjeda, koji je istinski zagovornik evropske perspektive Crne Gore – rekao je Grlić Radman.

Grlić Radman je htio posjetiti školski brod „Jadran“ za koji tvrdi da je utamničen u Tivtu.

– Na jedno državno pitanje mi nismo dobili dostojan odgovor. I ta posjeta se neće dogoditi. Mi smatramo da školski brod ‘Jadran’ pripada Hvatskoj. On je za nas zatvorenik. Od 1933. on je u Hrvatskoj bio stalno. Došao je iz Hamburga pa je navratio u Tivat. Mi raspolažemo sa kompletnom dokumentacijom koja dokazuje da on pripada Hrvatskoj. Ovdje je pitanje dostojanstva, digniteta i simbola. Imamo mi brodova. Ali u svijesti našoj je da je ‘Jadran’ hrvatska svojina“ – rekao je Grlić Radman, prenosi Radio Tivat.

A za sve one koje ne znaju šta je glavni uzrok ovakvog ponašanja hrvatskog šefa diplomatije, puštamo sledeći video:

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.