Zločinci Tači i Veselji produžili boravak u Hagu: Sud skeptičan prema puštanju na slobodu

0

Specijalizovana vijeća Kosova u Hagu produžila su za još dva mjeseca pritvor liderima nekadašnje OVK Hašimu Tačiju i Kadriju Veseljiju, optuženim za ratne zločine na Kosovu i Metohiji i u Albaniji.

U odluci suda se navodi da je raspravno vijeće ponovo utvrdilo da postoji osnovana sumnja da su Tači i Veselji počinili krivična djela iz optužnice.

„Postoji rizik da bi optuženi, ako bi bili pušteni iz pritvora, mogli ometati rad suda, uticati na svjedoke ili ponoviti krivično dijelo“, navodi se u odluci.

Rizik od bjekstva optuženih veće je odbacilo kao osnov za produženje pritvora.

Kao i u prethodnih 14 odluka o produženju pritvora, sudije su utvrdile da je Tači i prije hapšenja, u jesen 2020., „pokušao da potkopa sud“ i da je „nudio povlastice osobama koje je pozivalo Tužilaštvo“.

Vijeće je u odluci, između ostalog, naglasilo da je utvrđeno da je Tači nedavno u sudskom pritvoru „posjetiocima prenio informacije dobijene tokom svjedočenja zaštićenih svjedoka“.

Kako piše u odluci, Tači je posjetiocu „prenio uputstva za budućeg svjedoka tužilaštva o obliku i sadržaju njegovog predstojećeg svjedočenja“.

„Takvo ponašanje podržava i osnažuje nalaz vijeća da bi puštanje optuženog na slobodu stvorilo rizik od ometanja suđenja“, piše u odluci.

Što je tiče Veseljija, sudije su naznačile da on, kao i Tači, „nastavlja da igra značajnu ulogu na Kosovu na osnovu svojih prethodnih položaja“ i da su, dok je bio šef obavještajne službe ŠIK, njeni agenti „bili umješani u zastrašivanje svjedoka“.

Vijeće je zaključilo i da postoji rizik da bi Tači i Veselji na slobodi ponovo „počinili zločine protiv onih koji su predstavljeni kao protivnici OVK, uključujući svjedoke“.

Tači i Veselji su u sudskom pritvoru u Ševeningenu od novembra 2020. kada su uhapšeni na KiM. Njima se sudi zajedno sa Redžepom Seljimijem i Jakupom Krasnićijem.

Optužnica Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) tereti za zlodjela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na KiM i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su u 10 tačaka za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dvije tačke) i ubistva (dvije tačke). Ta krivična djela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovječnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Četvorica optuženih uhapšena su na Kosovu 4. i 5. novembra 2020.

U prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, svi su izjavili da nisu krivi za zločine iz optužnice.

(Sputnik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.