Zaharova: Rusija će odgovoriti na potencijalnu zabranu ruskim diplomatama da se slobodno kreću u EU

0
Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da će Rusija odgovoriti na potencijalnu zabranu ruskim diplomatama da se slobodno kreću u EU.

Zaharova je to rekla odgovarajući na pitanje novinara o pozivu osam ministara spoljnih poslova EU da se ruskim diplomatama zabrani da se slobodno kreću po evropskom bloku i da se njihovo kretanje ograniči samo na zemlje u kojima su akreditovani.

– Ako se takva ograničenja usvoje protiv ruskih diplomata, hoćemo li uvesti kontramjere? Da. Rusija će preduzeti odgovarajuće mjere – rekla je Zaharova, objavljeno je na sajtu ruskog Ministarstva.

Ona je dodala da države EU moraju da znaju da bi takvim potezom prvenstveno pogodile svoje diplomate jer će Rusija odgovoriti na te mjere.

– Riječ je o progonu ruskih diplomata jer bolest koja pogađa ‘kolektivni Zapad‘, posebno Evropu, je rusofobija i manična želja da nam se nanese strateški poraz – dodala je Zaharova.

Osam ministara spoljnih poslova Evropske unije pozvalo je u utorak EU da zabrani ruskim diplomatama da se slobodno kreću po evropskom bloku i da se njihovo kretanje ograniči samo na zemlje u kojima su akreditovani.

– Slobodno kretanje širom šengenskog prostora nosilaca ruskih diplomatskih pasoša, akreditovanih u jednoj državi domaćinu, olakšava zlonamerne aktivnosti – navodi se u pismu upućenom visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepu Borelju.

Pismo upućeno 11. juna potpisali su ministri Češke, Danske, Estonije, Letonije, Litvanije, Holandije, Poljske i Rumunije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.