Berane: Iz mjesnih zajednica ukazuju da nesavjesni građani odlažu smeće na nedozvoljenim lokacijama

0

Da se na području beranske opštine pribjegava nelegalnom i nedozvoljenom odlaganju otpada ukazuju brojne divlje deponije koje se prostiru duž saobraćajnica koje vode prema prigradskim naseljima i mjesnim centrima.

Iz mjesnih zajednica ukazuju da nesavjesni građani odlažu smeće na nedozvoljenim lokacijama i da time u putnim pojasevima, privatnim imanjima, na obalama rijeka i potoka stvaraju zaista ružne slike u zemlji koja se deklariše kao ekološka. Ističu da nije dobro što nadležne institucije ne pronalaze mehanizam da sankcionišu takve pojave i spriječe stvaranje divljih deponija i na seoskom i na gradskom području. Oni su još jednom apelovali na nadležne opštinske i državne službe da izađu na lice mjesta i kroz preventivne i kaznene mjere spriječe nedozvoljeno odlaganje otpada.

„Pozivamo Komunalnu policiju, komunalno preduzeće, nadležne opštinske i državne inspekcije da što prije reaguju na adekvatan način i zaštite dalje zagađivanje zelenih i drugih površina. Takođe, apelujemo na nesavjesne građane da više ne pribjegavaju odlaganju smeća na nedozvoljen način“, navodi se u zajedničkom apelu predstavnika mjesnih zajednica.

Iz lokalne uprave navode da nadležne opštinske službe u saradnji sa Komunalnim preduzećem i nevladinim organizacijma nastoje da suzbiju nelagalno odlaganje otpada. Međutim, kako su istakli, teško se izboriti sa grupama i pojedincima koji se nesavjesno odnose kad je poštovanje pravila o zaštiti životne sredine u pitanju.

„U zadnje vrijeme sa područja naše opštine uklonjene su brojne divlje deponije. Čišćene su i javne površine, kao i obale rijeka. Naše nadležne službe su stalno na terenu, ali i pored toga ne uspijevaju zbog velike teritorije koju pokrivaju, da sankcionišu i spriječe nelegalno odlaganje otpada. Plodom, u dobroj mjeri, nijesu urodili ni apeli koje konstantno upućujemo građenima da čuvaju svoje okruženje. Zato ih ponovo pozivamo da uvaže preporuke koje svakodnevno upućujemo“, poručili su iz lokalne uprave.

Sa druge strane predjsednik Mjesne zajednice Park Petar Labudović navodi da se ovakvim pojavama mora stati na kraj primjenom oštrije kaznene politike.

„Više je nego žalosno što nesavjesni građani odlažu smeće svuda oko nas. To očigledno rade i neke organizovane grupe. Divlje deponije su vidljive svuda. To samo po sebi govori da se motraju preduzimati mnogo strožije mjere i organizovane akcije kako bi se sankcionisali svi oni koji pribjegavaju ovako nedozvoljenim radnjama“, poručuje Labudović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.