Zaharova: Imamo širok arsenal političkih i ekonomskih kontramjera, uključujući zaplijenu zapadne imovine u Rusiji

0

Rusija ima „širok arsenal“ političkih i ekonomskih kontramjera da odgovori na potencijalnu konfiskaciju njene suverene imovine, uključujući zaplijenu zapadne imovine u Rusiji, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Lideri zemalja Grupe sedam (G7) složili su se na prošlonedeljnom samitu u Apuliji, u Italiji, da iskoriste kamatu od zamrznute ruske imovine kako bi osigurali zajam od 50 milijardi dolara za Kijev.

Zaharova je istakla da Rusija ima „značajnu“ količinu zapadnih fondova i imovine pod svojom jurisdikcijom.

„Sve to može biti predmet ruske politike odmazde i uzvratnih akcija. Arsenal političkih i ekonomskih kontramjera je širok“, poručila je Zaharova i dodala da „Rusija neće otkriti prirodu uzvratnih akcija“.

Zemlje G7 su odobrile američki plan da Ukrajini obezbijede kredit od 50 milijardi dolara za zamrznutu rusku imovinu, kako bi pomogli Kijevu da kupi oružje i obnovi oštećenu infrastrukturu.

Ideja je da se skoro 300 milijardi dolara iz ruskih suverenih fondova zamrznutih na Zapadu nakon ukrajinskog sukoba 2022. godine iskoristi kao osnova za zajam. Zemlje G7 bi iskoristile profit od imovine kako bi pokrile kamatu na dug.

(RT Balkan)

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.