Vulin: EU vode lažovi, Srbija ne može zatvoriti Poglavlje 35 ako ne prizna Kosovo

0

Poglavlje 35, kako je izjavio danas bivši direktor Bezbjednosno informativne agencije (BIA), Aleksandar Vulin, nije zamjena za Briselski dijalog i u njemu se ne mogu rješavati statusna pitanja.

On je, takođe, naglasio i da poglavlje 35 nije prostor za pokretanje novih tema, koje nisu dogovorene u Briselskom dijalogu.

„Dvadeset drugog januara 2014. godine, kao ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju, predvodio sam delegaciju Srbije u razgovorima sa Evropskom unijom na temu poglavlja 35. Predstavnici Evropske unije su potvrdili da je tako kao što sam rekao, ali devet godina kasnije, poglavlje 35 je za EU postalo sredstvo ucene kojim treba da dobiju ono što nisu uspeli da izbore u pregovorima sa Aleksandrom Vučićem i Srbijom, sredstvo koje treba da posluži za pritisak na Srbiju, da napusti sebe i prizna takozvano Kosovo”, ocijenio je Vulin.

Bivši direktor BIA-e i lider Pokreta socijalista istakao je da Srbija ne može postati član EU ako ne zatvori svako poglavlje, pa tako i poglavlje 35, a poglavlje 35 se ne može zatvoriti bez priznanja Kosova.

„Sigurno postoji neka druga reč osim lažovi koja opisuje skup vrednosti Evropske unije i ljude koji je zastupaju, ali ja trenutno ne mogu da je se setim. Evropsku uniju vode lažovi, a mi sebe treba da prestanemo da lažemo da ćemo postati članica EU bez priznanja Kosova i ulaska u sukob sa Rusijom”, kazao je on.

Srbija je, smatra Vulin, premala zemlja da učini tako veliku gadost kao što je priznanje Kosova i uvođenje sankcija Rusiji.

„Srbija koju vodi Aleksandar Vučić i Srbija čiju vladu formira naša koalicija neće priznati nezavisnost Kosova i neće uvesti sankcije Rusiji”, poručio je, u svojoj pisanoj izjavi, komentarišući pokušaje izmene poglavlja 35 od strane EU, Aleksandar Vulin.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.