Vulić: Muslimanski narod u Crnoj Gori nestaje zbog političkih pritisaka, pritisaka Islamske zajednice…

0

Sabrija Vulić, predsjednik Savjeta Muslimanskog naroda Crne Gore, izjavio je da pripadnici njegovog narod nestaju u Crnoj Gori.

On je to saopštio na konferenciji „Kako do djelotvornog učešća manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u sistemu odlučivanja?“, koju je organizovao Centar za monitoring i istraživanje.

Vulić je podsjetio da se na popisu u Crnoj Gori 1991. godine oko 14 odsto građana izjasnilo kao nacionalni Muslimani, da je taj broj na popisu 2003. bio 3,9 odsto, a 2011 3,3 odsto.

„Po istraživanjima nevladinog sektora, u junu prošle godine u Crnoj Gori se nacionalno izjašnjavalo kao etnički Muslimani 3,9 odsto stanovništva. Sasvim sam siguran da će rezultati novog popisa pokazati duplo manji broj zbog svega onoga što se u međuvremenu dešavalo – političkih pritisaka, pritisaka Islamske zajednice i svih ostalih uticaja koji su se desili tokom popisne kampanje“, rekao je Vulić.

Ukazao je da je od 2001. godine u vladama Crne Gore bio samo jedan ministar koji se nacionalno izjašnjavao kao Musliman, a koji je bio član građanske partije.

„Kad su u pitanju manjinski narodi i druge manjinske nacionalne zajednice, mi smo najgori. Bavili smo se analizama zašto je došlo do toga. U prvom redu je problem, što pokazuju relevatna istraživanja, da je veći broj etničkih Muslimana u gradskim sredinama, da su etnički Muslimani građanski orjentisani i da participiraju u građanskim partijama, ali u nedovoljnom broju“, kazao je Vulić.

Naglasio je da su posljedice toga da u ovom trenutku u državnom paralementu nema nijednog poslanika koji se nacionalno izjašnjava kao etnički Musliman, navodeći da misli i da je u lokalnim parlamentima slična situacija.

„Po zvaničnom popisu iz 2011. godine koji je još uvijek na snazi u Crnoj Gori je bilo 3,3 odsto Muslimana, tačnije oko 21 hiljada. Ako od tog broja odbijemo članove porodica koje nisu punoljetni, koji nemaju pravo glasa, doći ćemo do još manjeg broja. Startna pozicija u političkom životu predstavnika Muslimana ili Roma u odnosu na Bošnjake, kojih je tri puta više nego nas, nije ista. Nije isto 60 hiljada mogućih glasača i 20 hiljada mogućih glasača“, naveo je Vulić.

Prema njegovim riječima, Muslimani su u startu degradirani nemogućnošću da krenu u izbornu trku kao manje brojni narodi, „da ne govorimo o onima kojih ima 30 i više odsto“.

„U Podgorici, po posljednjem popisu ima 4,5 hiljada Muslimana, zajedno sa djecom, onima sa pravom i bez prava glasa. Od tog broja mi treba da sakupimo 1,5 hiljada potpisa. Trećina svih Muslimana mora da potpiše listu kandidata za lokalni parlament u Podgorici. Isti taj cenzus imaju i građanske partije“, kazao je Vulić.

Smatra da Muslimani ulaze „u političku utakmicu kao potpuni autsajderi“.

„Tu nema pravde, nisu nam jednake startne pozicije, tu su manje brojni narodi totalno zakinuti. Trebaju konkretne akcije da budemo zastupljeni. Neka se krene sa lokalnim parlamentom. Možda bi bilo dobro da iskoristimo iskustva iz država regiona da nađemo način kako da predstavnici manje brojnih naroda učestvuju u političkom životu Crne Gore. Posljedice toga su žestoke. Možemo da glumimo demokratiju, ali ako vas nema u vlasti, doživljavate asimilaciju“, smatra Vulić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.