Njemačkoj prijeti novi kolaps naredne sedmice zbog štrajka zaposlenih u javnom prevozu

0

Njemačka sindikat Verdi pozvao je danas zaposlene u javnom prevozu da sledeće nedelje stupe u štrajk upozorenja širom zemlje, drugi put ovog mjeseca, kako bi pojačao pritisak na poslodavce u sporu oko plata i uslova rada zaposlenih.

Kako je navedeno iz Verdija, koji, između ostalog, traži bolje uslove rada za zaposlene u javnom prevozu, štrajkovi će biti održani različitih dana u svim saveznim nemačkim državama, osim u Bavarskoj, a 1. mart biće glavni dan štrajka, prenosi Dojče vele.

Verdi, koji zastupa oko 90.000 zaposlenih iz više od 130 opštinskih kompanije, rekao je da su pregovori o platama sa poslodavcima u javnom prevozu u zastoju u svim saveznim nemačkim državama, dodaje Rojters.

Planirano je da štrajk počne u ponedeljak i traje do subote, dodao je Verdi.

– U pojedinim saveznim državama štrajkovi će se odvijati različitim danima tokom ovog perioda – uglavnom cio dan i većinski će trajati nekoliko dana – naveo je Verdi.

Pokret protiv klimatskih promjena „Petkom za budućnost“ podržao je akciju i najavio da će, takođe, organizovati demonstracije 1. marta kako bi zatražio više akcija u vezi sa klimatskim promjenama i veća ulaganja u javni prevoz.

Njemačka se suočava sa nizom štrajkova koji utiču na avionska i željeznička putovanja pošto zaposleni, usled velike inflacije, traže veće plate od poslodavaca.

(Tanjug)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.