Vukićević za BORBU odgovorila Konataru iz URE: Rasulo prošle Vlade najbolje pokazuju izjave Abazovića i SNP-a upravo po pitanju Kosova*

0

Koliko je rasulo vladalo u 43. Vladi pokazuje činjenica da je tadašnji premijer Dritan Abazović tvrdio da je Vlada donijela odluku da se podrži ulazak Kosova u Savjet Evrope a ministri iz Socijalističke narodne partije su izjavili da to nikada nije bilo na dnevnom redu Vlade.

Ovo je za BORBU poručila poslanica Demokratske narodne partije i koalicije ZBCG Maja Vukićević reagujući na izjavu Miloša Konatara da skupštinska većina izgleda kao raštimovani orkestar u kojem svako vodi svoju politiku, a najavljeno glasanje oko članstva tzv. Kosova u Savjetu Evrope predstavlja najbolju potvrdu kako istinski djeluju na čelu sa Milojkom Spajićem.

Konatar je Vijestima kazao da Vlada najavljuje da će poštovati međunarodne obaveze i nastaviti proevropski spoljnopolitički kurs Crne Gore, a onda iz skupštinske većine rade protiv toga i sve to zajedno liči na jedno rasulo u kojem je jasno da je Milojko Spajić izgubio autoritet i da spoljnu politiku vodi Andrija Mandić.

Vukićević za BORBU pak tvrdi da je Vlada Dritana Abazovića donijela odluku da glasa za prijem tzv. Kosova u Savjet Evrope i da je tu odluku donio  lično Abazović kao vršilac dužnosti ministra vanjskih poslova.

„Povodom toga je organizovano i saslušanje u Skupštini jer je vlada prvobitno odgovornost htjela da svali na ambasadorku gospođu Krunić, iako je poznato da ona nije mogla da glasa bez posebnog ovlašćenja i obavezujućeg uputstva koje je dobila od Abazovića. Koliko je rasulo tada bilo u vladi pokazuje i to što je Abazović tvrdio da je vlada donijela odluku da se podrži ulazak Kosova u Savjet Evrope, a ministri iz Socijalističke narodne partije su izjavili da to nikada nije ni bilo na dnevnom redu vlade“, kazala je Vukićevićeva za BORBU.

Kako navodi, delegacije su sastavljene od političara iz različitih partija pozicije i opozicije i u samoj Skupštini Savjeta Evrope se na osnovu toga grupišu u različite političke grupe.

„Skupštinska delegacija je sastavljena od poslanika koje su birali građani, ne radi se o državnoj delegaciji koju bira vlada, već predstavnici građana glasaju po svojim uvjerenjima bez obaveze da glasaju na isti način“, zaključila je Vukićevića svoju izjavu za BORBU.

Barijera za lažnu državu od strane poslanice Parlamenta Crne Gore

Podsjećamo, poslanica DNP-a Maja Vukićević glasaće protiv člasntva lažne države Kosovo u Savjet Evrope a Vijestima je ranije kazala da je jasno da se radi o pokušajima da se “političkom odlukom još jednom grubo prekrši međunarodno pravo”.

“To svakako neću podržati. Zbog javnosti i korektnog odnosa prema kolegama želim da istaknem da će na samoj sjednici Parlamentarne skupštine, osim mene, pravo glasa imati još dva člana delegacije, koji će naravno glasati po svojoj slobodnoj volji”, istakla je.

Ona je rekla da aplikaciju lažne države Kosovo za članstvo u SE vidi problematičnom iz više razloga, a prvi je “što se radi o teritoriji koja je još sporna”, jer je ne priznaje više od polovine zemalja članica Ujedinjenih nacija, a takođe ni nekoliko zemalja EU, poput Grčke, Španije, Kipra, Rumunije i Slovačke.

“Osim toga i šefovi delegacija nekoliko država koje su priznale Kosovo su najavili da neće glasati za članstvo u Savjetu Evrope, ali jedino se u Crnoj Gori iz nekog razloga diže buka zbog najave da ću ja glasati protiv. Ovo je prvi put u preko 70 godina dugoj istoriji da Savjet Evrope razmatra ulazak zemlje koja je sporna i koja može izazvati neslaganja i u samom Savjetu, što je pokazalo i preliminarno glasanje na komitetu ministara, gdje je Kosovo dvotrećinsku većinu dobilo za samo dva glasa”, navela je.

Smatra da bi prijem Kosova u SE značajno narušio tok pregovora i pokušaje da se ovo pitanje riješi diplomatskim putem i ako dođe do članstva to bi značajno otežalo poziciju Srbije.

“Ulazak Kosova u SE je u suprotnosti sa Rezolucijom UN 1244 kojom se Srbiji garantuje suverenitet i teritorijalni integritet, zbog čega Kosovo nije dio Ujedinjenih nacija jer je Akt o nezavisnosti proglašen jednostrano. Ukoliko Kosovo postane dio SE to može biti ozbiljan presedan i u budućnosti se mogu očekivati aplikacije različitih spornih teritorija u međunarodne organizacije”, rekla je Vukićević.

Poručuje da se teritorijalni integritet svake zemlje mora štititi na jednak način – ne može se podržavati teritorijalni integritet Ukrajine, a osporavati Srbiji dio njene teritorije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.