Vukić da prelomi u predmetu “portal Udar”: Ili je država kriva ili nije i šta ako se opet pojavi novi “udar”

0

Sudija Vrhovnog suda Ranko Vukić jedan je od kandidata za predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore. Karijera Vukića nije umrljana i nije dovođen u vezu sa bilo kim, ali jedan slučaj za koji je on nadležan bi mogao da odredi  dalju sudsku praksu u Crnoj Gori.

O čemu je riječ?

Naime, upravo je Vukić sudija – izvjestilac i sudija vijeća u postupku „portal Udar“. U predmetu po reviziji za Vlada Bulatovića, koji je tužio državu jer ga nije zaštitila i nije sankcionisala izlive mržnje i laži objavljene na portalu Udar, sudija Vukić mora da presiječe ko je u pravu.

I to nije ni malo lak zadatak. Vukić može da ocijeni da je država odgovorna što nije reagovala i zaštitila građane koji su se našli na meti portala Udar, a mnogi kasnije imali i prijetnje zbog sadržaja u kojem su targetirani kao špijuni i saradnici raznih službi. Sa ovog aspketa ovo bi bila pravda za sve građane koji su mjesecima tlačeni po pomenutom mediju, koji nije bio registrovan u Crnoj Gori, niti je bilo koji državni organ to tražio.

Sa druge strane, Vukić može da ocijeni da država nije odgovora za „portal Udar“, te da samim tim ni građani nemaju osnov za tužbu, iako su tpjeli torturu, nezapamćenu u bilo kom mediju. Još gore, ako bi odlula Vukića bila u ovom pravcu, to bi praktično značilo da svako može napraviti onlajn mediji, registrovati hosting u drugoj državi, odbiti registraciju u Crnoj Gori i onda objavljivati neistine o bilo kom pojedincu, a da ta osoba nema mogućnost ni da demantuje ni da traži zaštitu od bilo koga.

Ovo će biti prilika da na konkretnom i za javnost i te kako bitno predmetu vidimo kakav će nam biti potencijalni predsjednik Vrhovnog suda Crne Gore.

Podsjećamo, portal Udar targetirao je kao navodne špijune i saradnike raznih službi -tužioce, bivše vojne i policijske funkcionere, sveštenike, NVO aktiviste, političare, ali i novinare. I pored niza obećanja koje je javnost mogla čuti nakon promjene vlasti 30. avgusta 2020.godine i dalje nijesu poznata imena lica koja se kriju iza portala ,,Udar“.

Savjetnik predsjednika Crne Gore i nekadašnji direktor ANB-a Dejan Vukšić saopštio je nedavno da će krivičnom prijavaom, koju je on podnio Specijalnom državnom tužilaštvu, biti razotkrivena afera “portal Udar”.

“Pozvan sam u jednom parničnom postupku da svjedčim na okolnosti nezakonitosti, vezano za portal Udar. Smatram da je moja krivična prijava dostavljena SDT-u sa svim dokazima iz koje se nesumnjivo može utvrditi ko stoji iza portala Udar. Lično smatram da je u pitanju organizovana kriminalna grupa, ali ne želim da se miješam u rad tužilaštva i sudova ili vršim pritisak, već ovo izražavam kao moje profesionalno mišljenje”, rekao je Vukšić.

(ADRIA)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.