Niki Hejli u Nevadi prošla baš kao i Ivan Brajović u Nikšiću 2017. godine: Više nevažećih listića nego glasova!

0

Baš kao tih davnih lokalnih izbora u Nikšiću, nekadašnja guvernerka Južne Karoline i protivnica Donalda Trampa za republikansku nominaciju pošteno se obrukala na jučerašnjim predizborima u Nevadi, na kojima je ubjedljivo poražena od opcije „nijedan od ponuđenih kandidata“.

Podsjećanja radi, takvu situaciju smo imali i u Crnoj Gori 2017. godine prilikom lokalnih izbora u Nikšiću kada su Socijaldemokrate, tada Ivana Brajovića osvojili manje glasova nego što je bilo nevažećih glasačkih listića.

Podsjećanja radi, kompletna opozicija zbog najave hapšenja jednog od lidera tadašnjeg Demokratskog fronta Nebojše Medojevića u znak solidarnosti bojkotovala ali i očigledne političke represije.

Vratimo se na Ameriku, ta pomalo bizarna situacija posljedica je činjenice da će se ove godine u Nevadi održati dvije odvojene runde republikanskih predizbora: jedna u organizaciji države Nevade, koji su održani juče ali koji nemaju rezultatski značaj zato što ih Republikanska partija ne priznaje, i druga na kojoj će učestvovati samo Tramp, na kojoj će se zapravo birati delegati.

Tokom jučerašnjeg glasanja, građani su imali mogućnost da zaokruže i opciju „nijedan od ponuđenih odgovora“ – što je na kraju učinilo njih više od 40.000, odnosno oko 62 odsto izašlih birača.

Hejlijeva je, sa druge strane, dobila upola manje glasova, odnosno oko 31 odsto, prema preliminarnim rezultatima iz te države.

Iako jučerašnji predizbori u Nevadi nisu imali takmičarski značaj, rezultat ipak predstavlja sramotu za Trampovu protivnicu, koja sebe pokušava da predstavi kao boljeg kandidata u izvjesnom duelu sa aktuelnim predsjednikom Džozefom Bajdenom, piše „Hil“.

„Politiko“ takođe piše da rezultat u Nevadi predstavlja veliku sramotu za Hejlijevu, iako su lokalne Trampove pristalice pozivale ljude da glasaju za opciju „nijedan od ponuđenih kandidata“.

Pometnja u Nevadi je nastala nakon što je novi državni zakon zahtjevao da se u toj državi organizuju klasični predizbori, ali je lokalna Republikanska partija odlučila da ga ignoriše i nastavi sa korišćenjem kokusa, kako su ranije birani delegati iz te države.

Nakon što je odlučila da učestvuje na predizborima u organizaciji savezne države, Hejlijevoj je zabranjeno da učestvuje na kokusu koji organizuje Republikanska partija.

Nekadašnja guvernerka postala je predmet pošalica i za demokrate, a nekadašnji savjetnik predsjednika Baraka Obame Dejvid Akselrod ju je na Iksu upitao „da li žali što nije debatovala protiv nijedne od ponuđenih opcija“.

(RT)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.