Vučić: U Pokret za državu i narod bi trebalo da uđu svi zaštitnici nacionalnih interesa, da sačuvamo zemlju, da ne pokleknemo po pitanju Kosova i Metohije!

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će od ponedeljka krenuti sa konsultacijama oko nove vlade.

„Od ponedeljka ću da krenem na konsultacije o novoj vladi sa onima koji žele da poštuju Ustav i zakone Srbije, a naravno biće i onih koji to ne žele“, rekao je Vučić za RTS.

Posle toga će biti spreman, kako je rekao, da odredi mandatara nove Vlade Srbije.

„Ušli smo u važne procese odlučujuće za formiranje nove vlade i skupštine“, rekao je Vučić.

Istakao je da se nada da će taj postupak biti završen relativno brzo.

Spreman sam da učinim sve da se smanje tenzije, rekao je predsjednik Srbije i dodao da je pred nama mnogo teških izazova, ali i mnogo dobrih stvari.

O rezoluciji EP: Kesa laži prosuta po Srbiji zbog sankcija Rusiji i tzv. Kosova

Komentarišući rezoluciju Evropskog parlamenta o decembarskim izborima u Srbiji, on je rekao da se u njoj navodi da on, kako je rekao, hoće da osnaži svoju vlast i doskorašnju partiju, ali i istakao da su izbori raspisani na zahtjev opozicije.

“Drugi stav rezolucije navodi da je Srbija na brutalan način prekoračila ovlašćenja prilikom napada na studente i demonstrante ispred gradske skupštine u Beogradu. Ali policajci su trpjeli teror dva i po sata od nekih batinaša koji su ih gađali šipkama, kamenicama. Petorici su nanijete teške tjelesne povrede“, rekao je Vučić i naveo da su policajci prema zakonu štitili od nezakonitog ulaska u državnu instituciju.

On je ocijenio da je reakcija policije bila daleko kraća i efikasnija u odnosu na ono što policija radi drugim zemljama i dodao da Srbija čeka na izvještaje OEBS-a i ODIHR-a o izborima.

Vučić je naveo da je pravi cilj rezolucije bio da se “sipa kesa laži po Srbiji“, zbog geopolitičkih interesa.

“To su nezavisno Kosovo i da se Srbija saglasi sa tim. Pod dva – sankcije Ruskoj Federaciji, i pod tri, još lakše ostvarivanje drugih interesa, političkih, ekonomskih i koruptivnih“, rekao je Vučić.

Dodao je da je u Srbiji dovoljno organa da sprovode istrage kada su one potrebne.

„U Srbiji postoji dovoljno organa koji su zaduženi za sprovođenje kakvih god hoćete istraga. Srbija je suverena, slobodna i nezavisna zemlja, mnogo puta do sada je odbijala istrage čuvajući svoju slobodu i teško stradala, ali ovog puta neće da strada ni zbog čega. Nismo imali ozbiljnih prigovora ni žalbi – imali smo samo političko mešetarenje i pokušaj da se izbjegne odgovornost za po ko zna koji po redu poraz i ništa više“, naglasio je Vučić.

O beogradskim izborima: Znaćemo 1. marta

Na pitanje da li bi novi beogradski izbori bili korak u relaksaciji odnosa u društvu, Vučić je napomenuo da legalne većine ima i da je čini 57 odbornika.

„Beogradskih izbora će biti ako ne bude legitimne većine, u ovom trenutku imamo legalnu većinu od 56 ili 57 odbornika, ne želimo da bez punog legitimiteta upravljamo gradom, a to ćemo znati 1. marta kada ćemo vidjeti šta će reći Nestorovićeva odbornička grupa“, rekao je predsjednik Vučić

O novom pokretu: Trebalo bi da uđu svi koji su za zaštitu nacionalnih interesa

Vučić je rekao da je idejni tvorac Pokreta za državu i narod. Ukazao je da će za četiri godine biti velike nestašice gasa, a da će biti i problema sa naftom.

Postavio je pitanje šta će Srbija po tom pitanju da radi i rekao da „ide vještačka inteligencija“.

„Pokret mora da bude nešto što mora da razumije da je zaštita državnih i nacionalnih interesa od vitalnog značaja za našu zemlju. To je pokret u koji treba da uđu svi koji žele“, rekao je Vučić.

Podvukao je da ga interesuje samo Srbija.

„Da sačuvamo zemlju, da ne pokleknemo po pitanju Kosova i Metohije, prije svega po pitanju ulaska u UN“, rekao je Vučić.

Kaže da je Pokret za državu i narod važan i da mora dobro da razumije šta su praktični interesi Srbije.

„Dajte da se borimo za zemlju svakog dana, da dobijemo najviše što možemo i da izgubimo najmanje što moramo“, rekao je Vučić.

O Ekspu 27: To je energetska kapisla

Na pitanje zašto će Ekspo 27 koštati 17 milijardi evra, Vučić je rekao da će samo izložba da košta dvije i po milijarde evra, ali da pod Ekspom podrazumijeva i brojne infrastrukturne projekte koji će koštati.

„U Ekspo nam ulaze i mamografi i magnetne rezonance, porodilišta“, rekao je Vučić i dodao da je Ekspo energetska kapisla.

On je najavio i da će do kraja septembra biti završena pruga Novi Sad-Subotica i da ćemo već u decembru da idemo za sat i 10 minuta brzom prugom od Beograda do Subotice.

(Sputnik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.