Mladen Mikijelj

Vučić: Tražićemo da se povuče predlog rezolucije o Srebrenici, ona produbljuje jaz i dovodi do nestabilnosti i tenzija na Zapadnom Balkanu!

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će tražiti da se povuče predlog rezolucije o Srebrenici ili da članice GS UN glasaju protiv, jer će ona produbiti jaz i dovesti do nestabilnosti i tenzija na Zapadnom Balkanu, do otvaranja starih rana i da će otvoriti Pandorinu kutiju.

Vučić je organizovao prijem za stalne predstavnike u Ujedinjenim nacijama, povodom predložene rezolucije o Srebrenici, o kojoj bi trebalo da se raspravlja početkom maja.

„Prije svega, Srbija je na svom evropskom putu, vjerujem da smo poslednjih godina ostvarili dobre rezultate za naše stanovništvo“, rekao je Vučić diplomatama i podsjetio da je zahvaljujući njihovim glasovima Srbija pobijedila u glasanju za izložbu „Ekspo 2027“.

„Srbija je uvijek bila posvećena Povelji UN i njenim rezolucijama, vjerujem da su to glavni principi svijeta sjutrašnjice“, istakao je Vučić.

On je ocijenio da je u svijetu potrebna veća uloga UN.

„To je jedini način da obnovimo mir i stabilnost u svijetu, uvijek smo bili veoma iskreni u tom pogledu, ko god da prekrši međunarodni poredak, mi to priznajemo i na strani smo žrtve“, naveo je Vučić.

O nacrtu rezolucije o Srebrenici

Predsjednik Srbije je govoreći o predlogu rezolucije o Srebrenici rekao da je nacrt te rezolucije rađen unazad šest mjeseci bez znanja i saglasnosti ne samo Srbije već i svih u BiH.

„Nije bilo diskusije unutar BiH o nacrtu te rezolucije, koja duboko dijeli etničke zajednice. Suprotno svim očekivanjima ova rezolucija je inicirana iako nije donijeta konsenzusom, i uperena je protiv jednog naroda. Srbija je konstantno i dosljedno osuđivala zločine počinjene u Srebrenici, a dva predsjednika su i odala poštu žrtvama u samoj Srebrenici“, rekao je Vučić.

Kako je rekao nacrt rezolucije ima uzak okvir i ima za cilj da optuži samo jedan narod, a što će dovesti do daljeg nepovjerenja i destabilizacije u BiH.

„Nadamo se da to nije želja podnosilaca te rezolucije jer ona neće zaliječiti rane iz prošlosti već ih produbiti. Tražimo da se ona u ovakvom obliku povuče, ili da članice GS UN glasaju protiv, jer će ona produbiti jaz i dovesti do nestabilnosti i tenzija na Zapadnom Balkanu, do otvaranja starih rana i otvoriti Pandorinu kutiju“, rekao je Vučić.

On je rekao da Srbija ostaje otvorena za dijalog i javnu raspravu.

„Potrebni su nam pravi razgovori i više razumijevanja kako bismo ojačali regionalnu stabilnost i ekonomsku saradnju“, rekao je Vučić.

Vjerujem da će EU uspjeti da nametne dogovoreno još 2013. godine

Vučić je izjavio da vjeruje da će se nastaviti proces dijaloga s Prištinom i da će EU uspjeti da nametne nešto što je garantovano 11 godina, a što su sve tri strane potpisale, a to je sporazum iz 2013. godine i najvažniji preduslov – formiranje ZSO.

On je rekao da se nada da će to ostati preduslov za članstvo Prištine u Savjetu Evrope.

Kako je naglasio, Srbija je kao osnivač Ujedinjenih nacija bila posvećena Povelji UN i da vjeruje da su to glavni principi svijeta sjutrašnjice.

„Kada neko kaže da nam treba manje UN, mi kažemo da nam treba veća uloga UN, jer je to jedini način da povratimo stabilnost i mir u svijetu. Ko god prekrši međunarodni poredak mi to kažemo i ko god je žrtva mi smo na njegovoj strani“, rekao je predsjednik Srbije.

Predsjednik Srbije u Njujorku ima niz sastanaka i konsultacija sa predstavnicima zemalja članica Ujedinjenih nacija, kako bi objasnio poziciju Srbije u vezi sa najavljenom rezolucijom o Srebrenici.

On se danas obratio na sjednici Savjeta bezbednosti UN posvećenoj stanju na Kosovu i Metohiji i podsjetio da je prošlo 11 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, a da ZSO još nije formirana. Ukazao je da vlasti u Prištini stvaraju nepodnošljive uslove za život Srba i drugih nealbanaca.

(Sputnik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.