Vučić sa Đorđom Meloni: Italija pozdravlja dijalog Beograda i Prištine, realizovati preuzete obaveze!

33

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je predsjednicu Vlade Italije Đorđu Meloni koja boravi u prvoj posjeti Srbiji otkako je izabrana na mjesto premijerke Italije.

Na početku Melonijeva je rekla kako je Vučić dobar domaćin.

„Postoje veoma bitni osnosi koji vjerujem da mogu da se razvijaju. Sa predsjednikom sam imala više puta priliku da se vidim, ali smo već duže vrijeme smatrali da je trebalo da dođe do ove posjete. Još više smo razvili bilateralne odnose. Biznis forum, dijalog između Vlada je inteziviran, i trgovinska razmjena koja ima izuzetan uspjeh može biti još bolja“, kazala je Melonijeva i poručila kako i investicije mogu biti veće.

Mislim da je Beograd prvi grad gdje su velike italijanske kompanije otvorile svoje kancelarije. To govori kako gledamo na Srbiju. Tu ima uticaj i predsjednik Vučić i posao koji ovdje obavlja. To povećava interes italijanskih kompanija. Različite regije su zainteresovane za povećanje saradnje. Danas postoji mnogo izazova, ali oni daju nove mogućnosti kada govorimo o energetskoj traniziciji i obnoviljvoj energiji“, kazala je Meloni.

Prema njenim riječima zadovoljna je što postoje lideri koji razumiju da odnosi treba da budu još bolji.

„Nastavićemo da budemo među prvim zemljama koje podržavaju proces proširenja, tj. ujedinjenja Evrope. Ono što treba da urade evropske insitucije to je proces kako bi bilo garantovano da će doći do ujedinjenja Evrope. Za nas je bitno da Zapadni Balkan uđe u evropsku porodicu. Predsjednik zna da može da računa na našu podršku, kako bismo ubrzali proces prbližavanja EU i sve ono što EK traži. Mi ćemo biti za vas na tom putu, bitno je da postoji više bezbjednosti i razvoja. Znam da će Srbija nastaviti da ima konstruktivan pristup dijalogu sa Kosovom(*). Italija podržava taj proces da dođe do realizacije svih obaveza koje su strane na sebe preuzele. Ima i drugih tema u kojima možemo da sarađujemo i nađemo mnoga rješenja“, kazala je Meloni.

Pomenula je da Rim i Beograd imaju ista viđenja po pitanju migracija, shodno tome da je to gorući problem u Italiji.

„Brinemo o bobri protiv nelegalnih tokova migranata. Govorili smo i o krizama koje postoje, ratu između Rusije i Ukrajine. Mi smo 360 posto uz Ukrajinu, i svi treba da radimo na tome da dođe do smanjenja eskalacije. Italija se zalaže i na humanitarnom polju… Što se tiče Gaze i tu smo angažovani na humanitarnom planu, o  svemu tome smo govorili“, kazala je Meloni.

Još jednom se zahvalila Vučiću na gostropimstvu.

„Znam da možemo da idemo sa zajedničkim strateškim partnertvom dalje i da se suočavamo sa mnogim izazovima“, kazala je Meloni.

Vučić je na početku obraćanja izrazio zahvalnost jer je premijerka Meloni našla vremena u svom gustom rasporedu i za Srbiju.

„Konstatovali smo da Srbija i Italija imaju dobre političke i ekonomske odnose, da je naša robna razmjena može da bude još veća, pogotovo kada krene izgradnja u Kragujevcu. Razgovarali smo o regionalim pitanjima, evropskom putu Srbije, i zahvalan sam zbog istrajne podrške republike Italije evropskom putu i republici Srbiji. Posebno sam zahvalan Đorđi jer je uvek željela da sasluša šta Srbija ima da kaže, i što nije imala jednostran pristup“, kazao je Vučić.

Kako je rekao Srbiji predstoje i drugi važni sastanci u narednom periodu.

„Meloni je jedan od većih lidera što dokazuje svojim raskošnim talentom“, kazao je Vučić.

„Kompanija Salantis Generator bi mogla osim proizvidnje Pande da bude generator u autoindustriju. Posebno sam izrazio zahvalnost na svim spoljnopolitičkim naporima u pravcu rješavanja kriza na Zapasnom Balkanu, ukazao na to da Italija pristupa objektivno i suštinski rješavanju problema. Nadam se da ćemo imati još veću ulogu Italije u rješavanju problema – kazao je Vučić.

Dodaje i to da će Srbija znati da cijeni Italijansku podršku, te poručio kako posle obraćanja idu na ručka.

„Kod nas u Srbiji možete da izgovorite šta hožete, mi ćemo da odgovorimo, ali ćemo biti fini. Jedina stvarna uvreda je da nam kažu da nismo bili dobri domaćini. Dobrodošli u Srbiju“, kazao je Vučić Melonijevoj.

33 Comments
 1. Viki komentariše

  Iz ovoga samo možemo zaključiti koliko je Vučić poštovan državnik i koliko se poštuje odgovorna politika koju on vodi.

 2. Bilja komentariše

  Upravo ovakve reči premijerke Meloni su zasluga Vučića i njegovog zalaganja za prijateljske odnose sa Italijom.

  1. Mina komentariše

   Vučić je zaista ugostio Meloni kako dolikuje. Italija se pokazala kao naš dobar prijatelj i saradnik i ovim susretom se ta uspešna saradnja produbljuje.

   1. Asd komentariše

    Meloni zeli da se Beograd i Pristina dogovore.. To ne zeli Kurti tako da Meloni bezveze se nada

 3. Aleksa komentariše

  Za premijerku Italije Meloni je priređen svečani doček, što je za svaku pohvalu.

 4. Ivan komentariše

  Poseta premijerke Meloni je veoma važna i upravo na ovaj način se jača saradnja između Srbije i Italije.

 5. Miodrag komentariše

  Izuzetna čast je što smo ugostili Đorđu Meloni koja je lider budućnosti naših zapadnih komšija.

 6. Vlado komentariše

  Saradnja između Srbije i Italije je odlična i vidimo da postoji obostrana volja da bude još bolja.

 7. Mila komentariše

  Italija je naš veoma važan partner i veliki prijatelj.

 8. Maki komentariše

  Građani Srbije su zahvalni Italiji na velikoj podršci koju nam pružaju.

 9. Brankica komentariše

  Za našu zemlju su veoma važne investicija, a upravo iz ovako dobre saradnje, nove investicije i dolaze.

 10. Ivana komentariše

  Italija ima razumevanja za trenutnu situaciju.

 11. Ivan komentariše

  Premijerka Meloni je pokazala izuzetno veliko poštovanje prema Vučiću i našoj zemlji i to je zaista lepo videti.

 12. Bilja komentariše

  Verujem da će se Meloni u Italiju vratiti sa divnim utiscima, vidimo da je oduševljena i hvala joj na ovim lepim rečima i podršci koju pruža Srbiji.

 13. Bratislav komentariše

  Hvala predsjedniku Vučiću što je pružio srdačan doček premijerki Meloni i doprinio razvoju odnosa između Srbije i Italije.

 14. Anastasija komentariše

  Drago mi je čuti da se bilateralni odnosi između Srbije i Italije sve više razvijaju i da postoji želja za poboljšanjem trgovinske razmjene i investicija.

 15. Boško komentariše

  Velika podrška predsjednice Meloni procesu proširenja i ujedinjenju Evrope, kao i konstruktivan pristup dijalogu sa Kosovom. To je korak naprijed ka većoj bezbjednosti i razvoju.

 16. Božidarka komentariše

  Italija i Srbija imaju zajedničko viđenje po pitanju migracija, što pokazuje dublju saradnju i razumijevanje trenutnih izazova koje obe zemlje suočavaju.

 17. Anastasija komentariše

  Izrazitna zahvalnost predsjedniku Vučiću na njegovom posvećenom radu i istrajnoj podršci evropskom putu Srbije. Vaša otvorenost za slušanje je vrlo cijenjena.

 18. Aleksandra komentariše

  Nadamo se da će veća uloga Italije u rješavanju problema donijeti pozitivne rezultate i dalje jačati veze između naših zemalja.

 19. Ana komentariše

  Otvorena podrška od strane Đorđe Meloni ukazuje na jačanje veza između Srbije i Italije. Važno je održavati konstruktivan dijalog i saradnju.

 20. Sanja komentariše

  Svaka nova investicija je put ka uspešnijoj i boljoj Srbiji. Saradnja sa Italijom nam je donela mnogo novih imvesticija i sigurno će ih posle ovog susreta biti još mnogo više.

 21. Slavica komentariše

  Važna nam je podrška i saradnja sa Italijom, zahvaljujemo se Meloni na podršci koji su dobili što se tiče pitanja Kosova i Metohije, puta ka EU.

 22. Ana komentariše

  Drago mi je da imamo podršku od italijanske predsednice vlade što se tiče dijaloga između Beograda i Proštine.

 23. Danka komentariše

  Srbija je duboko zahvalna Italiji na podršci koja se odnosi na našu doslednost u sprovođenju politike mira i dijaloga u procesu rešavanja pitanja Kosova i Metohije.

 24. Darko komentariše

  Italija daje veoma snažnu podršku Srbiji.

 25. Mara komentariše

  Vucic se jos jednom pokazao kao odlican drzavnik.

 26. Dane komentariše

  Svaka cast predsedniku Vucicu. Od velike vaznosti je odrzati dobre diplomatske odnose sa Italijom.

 27. Nataša komentariše

  Italija je pružila punu podršku Srbiji po pitanju KIM.

 28. Nataša komentariše

  Dijalog sa Đorđom Meloni je od velike koristi za unapređenje ekonomskih odnosa sa Italijom.

 29. Nataša komentariše

  Saradnja Italije i Srbije je značajna za jačanje trgovinske razmene između naših zemalja.

 30. Nataša komentariše

  Podrška Italije po pitanju KIam je od velikog značaja za Srbiju.

 31. Ena komentariše

  Srbiji je jako važna podrška Italije za rešenje problema na KiM.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.