Novi aparti za lasersko razbijanje kamena u bubregu u Beranama

0

Kliničko-bolnički centar Berane od danas se može pohvaliti i novim aparatom za lasersko razbijanje kamena.

„Osim u Kliničkom centru Crne Gore, zahvaljujući našem menadžmentu, direktoru Miloradu Magdeliniću i Ministarstvu zdravlja, danas i u KBC-u Berane, možemo liječiti kalkulozu na najsevremeniji način“, rekla je Tanja Cimbaljević, urolog, načenica Urološkog odjeljenja u Kliničko bolničkom centru Berane.

Ona je istakla da se za lasersko razbijanje kamena u bubregu koriste moderni uređaji sa laserom, koji su u urologiji dobili masovnu upotrebu nakon 2010. godine.

Kao velika prednost, ističe se činjenica da je riječ o minimalno-invazivnoj i o veoma efikasnoj metodi u 93%-100% slučajeva.

„U poređenju sa udarnim talasima ultrazvuka ili rengena, laser pri razbijanju kamena djeluje isključivo na kamen, ne i na okolna tkiva. Zbog toga se metoda ističe kao bezbednija, ali i efikasnija. Iskustva pacijenata pokazuju da je riječ o minimalno invazivnoj metodi koja se radi brzo, pod anestezijom, a pacijenti mogu da idu kući istog dana“, istakla je Cimbaljević.

Naglasila je i prednosti laserskog razbijanja kamena u bubregu: minimalno invazivna metoda, visok procenat uspješnosti, pacijenti istog dana idu kući, okrnjeni dijelovi kamena se sakupljaju i izbacuju, fleksibilni endoskop može doći i do skrivenih ili zabačenih kamenčića, ne oštećuje okolno tkivo.

Stručnjaci objašnjavaju da je riječ o ureteroskopu koji kao izvor energije koristi laser.

Kako je navela Cimbaljević, procedura laserskog razbijanja kamena u bubregu spada u red ureteroskopija, odnosno kamenu se pristupa kroz uretru.

Objasnila je da fleksibilna cijev na vrhu ima laser koji razbija kamen i korpicu koja pokupi usitnjene ostatke kamena.

„S obzirom da je riječ o minimalno invazivnoj metodi, ističe se činjenica da može da se koristi i više puta za razbijanje kamena“, zaključila je Cimbaljević

Prvu operaciju su danas odradili urolozi Kliničko-bolničkog centra Berane, Tanja Cinbaljević, Dragan Labudović i Aleksandar Magdelinić iz Podgorice.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.