Vučić najavio sastanak sa Makronom

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je najavio da će se sastati sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom 8. aprila. Vučić je podsjetio da je prethodno sa njim imao čak 19 sastanaka, a da će ovaj biti strateški i jedan od najvažnijih do sada.

Kako je predsjednik izjavio, očekuju se veliki razgovori sa Makronom. Kaže da su se obije strane pripremile i da će se teme ticati raznih oblasti, a da će sa njim u Pariz ići i ministar finansija Siniša Mali.

„Jedna od tema je namjenska industrija i saradnja naših namjenskih industrija. Srbija neće nijednu svoju fabriku (namjensku) da proda nekome i da taj neko ima 50% ili više od 50% učešća u akcijama. Naša vojna industrija mora da poraste tri puta u narednom periodu. Ove godine ćemo proizvesti isto ili više granata nego jedna Francuska u kalibru od 122 do 155 mm. Imamo svoju snagu i kapacitete, ali to moramo da utrostručimo“, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je rekao da će u okviru te teme razgovarati i o kupovini „rafala“, ali i drugih instrumenata. Podsjetio je da je zahvaljujući francuskim radarima detektovan špijunski dron iznad Valjeva.

– Mi smo opredijeljeni da kupimo nove aparate. To bi nama doprinijelo da budemo u značajnoj prednosti, ali i u uvećanju naših operativnih borbenih sposobnosti.

Kako je najavio, biće ubrzana i saradnja po pitanju „Erbas“ helikoptera.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.