Vlada donijela novu odluku o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera prema ruskim medijima u Crnoj Gori

0

Obavještenje Savjeta Agencije za elektronske medije Crne Gore o tome da je Vlada Crne Gore donijela „novu Odluku o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera prema ruskim medijima u Crnoj Gori“ iznenadilo je crnogorsku javnost.

Informacije o ovoj odluci Vlade Crne Gore nisu se proteklih dana, koliko je poznato, pojavile u ovdašnjim medijima.

U pomenutom obavještenju Savjeta agencije nema podatka o tome kada je odluka Vlade kojom je „propisana zabrana emitovanja ruskih medija“ donijeta, ali je navedeno da je objavljena u Službenom listu Crne Gore broj 061/24  od 25. juna 2024. godine.

Savjet Agencije za elektronske medije obavještenje o ovoj odluci Vlade prosledio je pružaocima audiovizuelnih medijskih usluga u Crnoj Gori, Ministarstvu kulture i medija, Ministarstvu spoljnih poslova, Delegaciji EU u Crnoj Gori, direktoru Agencije za elektronske medije, Sektoru za nadzor nad radom pružalaca audiovizuelnih usluga 3. jula ove godine.

Inače, Vlada Crne Gore još 4. marta 2022. godine dala je pozitivno mišljenje povodom odluke Evropske unije o obustavi distrubucije ruskih medija RT i „Sputnjik“, preneli su tada podgorički mediji.

Po tada objavljenom tumačenju, konačnu odluku o eventualnom prekidu emitovanja tih kanala u Crnoj Gori, trebalo je da donese Agencija za elektronske medije, „koja je jedina po zakonu ovlašćena da to uradi“.

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić tada je poručila da snažno podržava odluku EU da obustavi distribuciju ruskih medija.

„Crna Gora će, kao što je najavljeno iz vlade, pratiti mere EU prema Rusiji, pa prema tome i mjere koje se odnose na zaustavljanje širenja dezinformacija i propagande preko medija koji su prepoznati po plasiranju lažnih vesti“, saopštila je tada Srzentić.

Istog dana, međutim, Savjet Agencije za elektronske medije Crne Gore saopštio je da bez odluke vlade o uvođenju sankcija Rusiji nema pravni osnov da zabrani delovanje ruskih medija.

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore pre toga je saopštilo da se Crna Gora pridružila svim sankcijama Evropske unije protiv Rusije, ali takvo opredjeljenje nije moguće primijeniti dok vlada ne donese formalnu odluku o uvođenju sankcija Rusiji.

Tek mjesec dana kasnije, početkom aprila 2022. tada odlazeća vlada Zdravka Krivokapića usvojila je na sednici kojom je predsjedavao Dritan Abazović paket sankcija Rusiji.

„Bravo“, reagovala je tada na društvenim mrežama Džudi Rajzing Rajnke, ambasadorka SAD u Podgorici.

Tako, iz dostupnih podataka, sada nije jasno da li je i kada, Vlada Crne Gore naknadno raspravljala i donijela odluku o zabrani ruskih medija u Crnoj Gori ili je odluka potvrđena na osnovu prethodne o uvođenju sankcija Rusiji.

„Posle izjave Milojka Spajića od prije nekoliko mjeseci u kojoj se zapadnim partnerima pohvalio da je broj ruskih turista u Crnoj Gori spao na svega nekoliko procenata, bilo je jasno da se radi o ostrašćenom rusofobu i srbomrscu koji neće zazirati od bilo kakvih odluka pa makar one bile i na štetu crnogorskog naroda, turizma pa i cjelokupne ekonomije samo da ostane na funkciji i da se dodvori zapadnim partnerima. Dakle, čovek koji je na talasu srpskih glasova došao do funkcije, najpijre ministra finansija, zatim i premijera, okrenuo je ćurak i nastavio politiku Mila Đukanovića“, kaža za RT Balkan Vladislav Dajković, predsjednik „Slobodne Crne Gore“.

Dodaje da se nada da će crnogorski građani, a tu dominantno misli na Srbe, shvatiti o kakvoj se političkoj prevari radi i da će otkazati povjerenje takvoj politici.

„Ova odluka da se ukine emitovanje ruskih medija u Crnoj Gori je ništa drugo do čist fašizam koji nije zabelježen ni u mnogo težim geopolitičkim okolnostima. Kome smeta emitovanje ruskog signala taj danas, kada postoji sprava zvana daljinski upravljač, može jednostavno da promijeni kanal,“, kaže Dajković uz podsjećanje dasu ranije ukidani neki srpski kanali.

Dodaje da ovi predstavnici vlasti „očigledno znaju da većina crnogorskih građana ima izuzetne emocije prema Rusiji, ruskom rukovodstvu i da zbog toga na sve načine pokušavaju da ugase tu emociju i na ove radikalne načine“.

„Bez obzira na opštepoznati stav institucija Evropske unije prema ukrajinskoj krizi, kao i na odluku crnogorskih vlasti da slijede evropski smjer – medijska cenzura nije i ne može biti rešenje problema. Sprovodeći medijske cenzure, evropske institucije mogu da poprime obličja svih onih negativnih stvari totalitarizma i jednoumlja kojima se, makar deklarativno, već decenijama suprotstavljaju“, kaže za RT Balkan Boško Vukićević, politički analitičar iz Podgorice.

Po njegovom mišljenju, „sprovođenje cenzure prema ruskim medijima može izazvati kontraproduktivne efekte, imajući u vidu sve izraženiji volju građana da se informišu preko alternativnih kanala“.

„Umjesto sprovođenja restriktivnih mjera, sprovođenja sankcija i cenzure protiv Rusije, evropske institucije bi trebalo više da se posvete dostizanju pravednog mira na evropskom kontinentu. Mađarska, a i neke druge evropske države, već sada intenzivno rade na postizanju mirnog rješenja. Nadam se da će takvu mirotvornu liniju Mađarske, trenutne predsedavajuće EU, uskoro slijediti i Crna Gora, kao i ostale države bivše Jugoslavije, koje žele da uskoro postanu članice Evropske unije“, kaže Vukićević.

Za Spasoja Tomića, urednika portala „083“ iz Nikšića, potez Vlade Crne Gore je „jedna je sramna odluka, kojom se ne poštuju osnovi demokratije i slobode govora“.

„Ako želimo da budemo slobodni onda moramo čuti priču obije strane, kako rusku tako i ukrajinsku, pa ostaje na nama koji se informišemo da sami izvučemo zaključke. Kao urednik portala ‘083’, potrudiću se da ljudi budu informisani u skladu sa etičkim principima novinarstva i da ovu bednu blokadu razbijemo, jer ovakav način delovanja Vlade CG je sraman, bezočan i diskriminatorski. Sve nas koji želimo dobro demokratiji, koji želimo da mediji mogu slobodno da izveštavaju čeka dugotrpan posao, ali ne mari, pobijedili smo i mnogo veće i mnogo jače zabrane a kamoli zabranu jednog Montenegra“, kaže za RT Balkan Tomić.

Nemoć onih koji slušaju instrukcije

Iz Demokratske narodne partije Crne Gore koju predvodi Milan Knežević danas nam je zvanično prenijeto da ova stranke „ne podržava nikakvo gušenje medijskih sloboda“.

„Ona predstavlja nemoć onih koji slušaju instrukcije“, rečeno nam je u DNP-u.

Komentarišući odluku crnogorske vlade o zabrani ruskih medija, novinarka i politički komentator Ljiljana Smajlović kaže da će Crna Gora biti prisiljena da iz dana u dan daje nove dokaze lojalnosti evroatlantskim saveznicima.

„Moraće da radi i ono što njeni građani ne žele, i ono što je suprotno njenim interesima, i ono što izbjegavaju i neke punopravne članice EU. Ovo je samo još jedan mali test spremnosti njenih lidera da budu najbolji đaci u regionu“, smatra Smajlović.

Književnik iz Podgorice Milutin Mićović kaže da se oficijelna Crna Gora, u spoljnoj politici, ponaša kao u vrijeme ranog komunizma.

„Lojalnost pokroviteljima meri se količinom mržnje prema braći. To se od nje traži, a ona bespogovorno izvršava. Ne brine je što to vrijeđa etiku i istinu, još manje što to vrijeđa većinu njenog naroda i njegovu istoriju“, kaže Mićović.

On dodaje da je Crna Gora oprostila NATO paktu i svoju decu u Murinu, a ne zaostaje u podršci Alijansi, pogibiji Ukrajinaca i Rusa u Ukrajini.

„Kao provincija NATO pakta, radi sve što se od nje traži, jer to rade i vodeće evropske zemlje. Prvi put u svojoj istoriji, Crna Gora je pristala da ne misli svojom glavom„, zaključuje Mićović.

(rt balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.