Veseli se srpski rode: Abazović i patrijarh Porfirije postigli dogovor, Temeljni ugovor će biti potpisan u Crnoj Gori!

7

Temeljni ugovor biće potpisan u Crnoj Gori u terminu kad se dogovorimo, saopštio je premijer Dritan Abazović nakon sastanka sa srpskim patrijarhom Porfirijem koji je održan danas u prostorijama Patrijašije u Beogradu.

Srpski patrijah se zahvalio crnogorskom premijeru na naporu i trudu da se dođe do saglasnosti oko potpisivanja datog Ugovora.

Biće sve na dobro svih građana. Naša crkva nije očekivala, niti je tražila da ima bilo šta više od bilo kod građanina Crne Gore, bez obzira kom narodu pripada. Naša crkva takođe ne očekuje ništa više od bilo kog građanina, ali ne možemo pristati i na bilo šta manje. Ovaj ugovor nam obezbjeđuje upravo takav status. Zahvalan sam svima koji su učestvovali na izradi ugovora. Svako je po mjeri svojih mogućnosti ostavio svoj pečat. Zahvalan sam Abazoviću iz Vlade što su učinili napor da dođemo do saglasnosti. Biću jedan od potpisnika Temeljnog ugovora, hvala Abazoviću- poručio je Patrijarh.

Abazović je nakon sastanka kazao da se mora nastaviti sa porukama mira.

– Crkva ima svoje procedure i mi naše, ne vidim nikakav problem. U Crnoj Gori ima oprečnih stavova , ali moramo da idemo drugačijim putem- kazao je on.

Sastanku je prisustvovao ministar finansija Aleksandar Damjanović, kao i episkop bački Irinej i sveštenik Velibor Džomić.

Abazovićev kabinet saopštio je prekjuče da su radne grupe vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve načelno uskladile radnu verziju Temeljnog ugovora koji dvije strane treba da potpišu.

Usaglašena radna verzija Temeljnog ugovora biće prosleđena radnim tijelima Vlade Crne Gore, u skladu sa uobičajenom procedurom.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Palati Srbija Abazović je odgovarao na pitanje o kritikama koje su upućene na račun potpisivanja Temeljnog ugovora, rekavši da je on premijer koji vodi evropsku sekularnu državu, što, kako je rekao, znači da će sve vjerske zajednice u Crnoj Gori imati potpuno identičan tretman.

Istakao je da je u cilju građana Crne Gore da se pitanje Temeljnog ugovora što prije zatvori i ocijenio da je predloženi tekst potpuno u skladu sa Ustavom i Zakonom.

Podsjetio je da je pitanje Temeljnog ugovora pokrenuto 2012. godine.

– Ova vlada će ga riješiti ako bude bilo dobre volje i ako bude bilo sve u jednom duhu koji je potreban – kazao je Abazović.

7 Comments
 1. Pop milutin komentariše

  Na kukovo leto a ni tad.

  1. Monarch komentariše

   Bravo Dritane.Ni Krivokapić,niBecic niti bilo ko drugi nesmje.Bravo Dritane.

 2. Ханибал Барка komentariše

  Zašto da se veselimo? Prvo skočite, pa recite hop. A glavno – da se veselimo što nam je najljigavijom crkvenom podmetačinom premijer Šiptar, umjesto Srbina i što su nam ministri Raško, Ervin, Ranko, Fatmir, Hrvat? Da se veselimo što nas je crkva izradila i završila svoj posao na naš račun, ostavivši nas na cjedilu, ponovo? Što nam je crkva pokazala da je savšreno boli kandilo za srpski narod i naše nacionalne interese i težnje? Izvinite, ali mene kao Srbina i ako baš hoćete- krštenog pravoslavca, savršeno boli briga za ovakvimo sveštenstvo i za ovakvu crkvu d.o.o.

 3. Sparta komentariše

  Ako je sve dogovoreno…potpis je samo formalnost…Kome se ne svidja neka čeka kukovo ljeto

 4. Sparta komentariše

  Hanibale…pun si nacionalizma i sve ti smeta…tebi je i Bog cak neprijatelj…Ti misliš da svaka funkcija mora biti pokrivena sa srbinom…E to je problem kojim te neko zarazio i uvjek ćeš ga imati…Pogledaj Front kako prolazi…ne valja tako…Potpuno si promašio.

 5. Peja komentariše

  Cek, prvo Vlada treba da potvrdi ugovor pa tek onda moze da bude potpisan. Jeste sigurni da ce Adzic i jos par njih glasati za ovaj ugovor? Treba 12 glasova od 21 clana Vlade, mislite o tome..

 6. Ханибал Барка komentariše

  @Sparta, ja reagujem na naslov „Veseli se, srpski rode“, koji aludira da Srbi treba da se vesele. Mislim da nemaju nikakvog razloga za to jer se srpski položaj nije popravio. Nisam zadovoljan položajem srpskog naroda u CG i to nezadovoljstvo ispoljavam argumentovano, na pravu adresu. Nacionalna je katastrofa da poslije litija i srpskog ustanka u CG, poslije 30 godina vladavine nesrba i antisrba, premijer nije srpske nacionalnosti. Ne smeta mi Šiptar, ako je izabran većinskom voljom naroda, nesrba.

  Što se tiče Boga, ja nisam protiv Njega, niti je tamo neka vjerska organizacija On, niti imaju patent na Njega. Popovi nisu Bog. Sasvim je u redu, hrišćanski, demokratski kritikovati popove kad naprave nešto nečasno, nečovječno, antisrpsko, izdajničko. Ne mislim da ih treba štedjeti, jer su našom mukom, našim prilozima i viševjekovnom žrtvom našeg naroda daleko najprivilegovanija izdržavana kasta.

  Ne bi škodilo našem narodu da se nacionalno osvijesti, da ga svaka bjelosvjetska i regionalna bitanga, a posebno sopstvene crkveno-političke kvazielite, ne bi vukle za nos.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.