Raičević: Crna Gora godinama ne uzima pune prihode od sopstvene luke i kao takva predstavlja posebni bezbjednosni izazov

0

Poslanik Vladan Raičević pitao je ministra Ibrahimovića da li je Vlada pokrenula pitanje otkupa privatizovanog dijela Luke Bar kako bi u susret budućim izazovima bila konkurentna regionu a samim tim i Evropi.

Ibrahimović je odgovarajući kazao da se Crna Gora mora vratiti na mapi transporta tovara.

“Zbog svoje pozicije i luke. Vjerujem da ćemo u narednom periodu znati značaj ovog pitanja i da ćemo sa evropskim partnerima uspjeti da uspostavimo koridor. U ovoj žestokoj konkurenciji kada veće države usmjeravaju transport prema komšijama u Albaniji i Hrvatskoj, Crna Gora se što prije mora vratiti na toj mapi“, kazao je on.

Ibrahimović je dodao da je Luka Bar od izuzetnog značaja za Crnu Goru.

“Nemam zvaničnu informaciju da vlasnik Port of Adria želi da proda njegov dio (preko 60 odsto). U nekim razgovorima došao sam do informacije da ipak ima interesovanja za to. Mi ne smijemo dozvoliti da neko kupi taj dio. To moramo mi sačuvati za sebe i posle kroz kvalitetni ugovor naći potencijalnog investitora koji će da razvija sve prednosti Luke Bar“, kazao je on.

Raičević je kazao da nije ubijeđen da se će se otkup dijela Luke Bar tako lako realizovati.

“Godinama Crna Gora ne uzima pune prihode od sopstvene luke i kao takva predstavlja posebni bezbjednosni izazov. Potrebno je bilo izraditi posebni normativni okvir kako bi se srce luke a i dobar dio privatizovanog dijela slobodne carinske zone vratilo državi“, kazao je on.

Kako je dodao, pitanje ne bi pokrenuo da velike svjetske kompanije nisu pokrenule pitanje i krenule u realizaciju kupovine cijelog konzorcijuma koji gazduje dijelom naše kompanije.

“Došao sam do podatka da je veoma ozbiljna svjetska kompanija Mediteran Šiping Kompani, dala ponudu Global Portsu koji upravlja privatizovanim dijelom naše luke i to da predstavi krajnji rok prodaje kompanije do 13. jula ove godine. Pitanje je ako se ta kupovina ipak obavi da li će moći naša Vlada da otkupi srce luke. U posljednje vrijeme su nam puna usta nacionalnih i strateških interesa pa evo prilike da se sa riječi pređe na djela“, kazao je on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.