Veliki protestni skup u Kosovskoj Mitrovici, Srbi poručili – „Evropo otvori oči, ovo je okupacija“

0

U sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, na Trgu Braće Milić, održan je veliki protestni skup Srba kojim građani sa teritorije KiM žele da skrenu pažnju čitavom svijetu i međunarodnoj zajednici na svoj obespravljen položaj, posebno zbog odluke Prištine o ukidanju dinara.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je u međuvremenu za Blumberg poručio da neće poništiti odluku o dinaru.

Prisutni građani nosili su zastave Srbije i transparent „UN USA 1244 HELP“, „Evropo otvori oči“, „Bez socijalnih primanja nećemo imati ni za hranu“, „Ovo je okupacija“, „Penziju sam čitav život sticao, ne dam je Kurtiju“.

Prisutni su i predsjednik i potpredsjednik Srpske liste Zlatan Elek i Dragiša Milović.

Protest je počeo himnom „Bože pravde“.

„Laž je da možemo otvarati računa u kosovskim bankama“

„Odluka da se ukine dinar da nam se onemogući da podižemo svoje zaslužene penzije, bukvalno znači da nam se ukida parče hljeba, ukida nam se život“, rekla je Dušanka Ćorović iz Udruženja ujedinjenih penzionera.

Ona se zapitala šta će se desiti ako ova odluka ostane na snazi.

„Velika je laž je da možemo otvarati račune u pojedinim kosovskim bankama i podizati naše penzije, te banke ne priznaju uplatu novca, dotok novca na osnovu rješenja o našim penzijama ostvarenih kod našeg PIO fonda, odnosno ne priznaju srpski PIO fond“, dodala je.

Ona je zapitala međunarodnu zajednicu da li ovo predstavlja dostojno staračko doba.

„Umjesto da pod stare dane svi mi idemo sa svojim unucima ovako i na ovaj način sa svima vama na ulici ostvarujemo svoja osnovna elementarna prava na parče hljeba i život. Pitamo međunarodnu zajednicu da li je ovo dostojno staračko dobra? Nećemo ništa tuđe, već samo svoje što smo časno i pošteno zaradili“, rekla je ona.

FOTO: Russia Today

 

Redovni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici Dragana Milenković istakla je da odluka centralne banke u Prištini o ukidanju platnog prometa u dinarima na KiM znači ukidanje života za srpski narod.

Naglasivši da je prvi dinar iskovan u Novom Brdu na KiM 1214. godine rekla je da je srpska valuta opstajala u južnoj srpskoj pokrajni i u najgorem vremenu okupacije.

U ime profesora, studenata i saradnika i kao profesor Ekonomskog fakulteta, istakla je da je ta odluka CBK diskriminatorna, politički inspirisana i da ugrožava opstanak srpskog naroda.

Kaže da se postavlja pitanje kako će roditelji kupiti hranu za decu, studenti dobiti stipendije, platiti školarine, ispite…

„Ukidaju se lični dohodci zaposlenima, ukida se život protivno univerzalnim vrijednosti na kojima počiva moderna Evropska unija“, istakla je Milenković.

Ona je upitala međunarodnu zajednicu kako je to dozvolila, a predstavnicima EU poručila da ne dozvole jednom čovjeku da ugrozi sve ono za šta se EU decenijama zalaže na tom prostoru, a to je mir i stabilnost.

FOTO: Kosovska Mitrovica

Upravnica narodnih kuhinja „Majka devet Jugovića“ Svetlana Stević, naglasila je da su se Srbi danas okupili kako bi svijetu pokazali da se nalaze u teškoj situaciji.

„Moramo biti jedinstveni i složni, da ostanemo na našim vjekovinim ognjištima. Nije lako biti Srbin, naročito ovdje gdje smo mi. Svetinje govore umjesto nas i one potvrđuju vjekovni identitet srpskog naroda. Čak 11 godina SPC pruža pomoć najugroženijima“, rekla je ona.

Kako je rekla, ne traže ljudi ko zna šta, već je naglasila traže pravo na život, pravo na slobodu, pravo na hljeb.

„Teško je kad znaš da je neko gladan, a ti si bespomoćan jer neko u Prištini neće da čuje taj vapaj“, kazala je ona.

Dodaje da nikad nije bilo lako, ali se nastavlja borba da se djeci omogući sloboda.

Srpska lista podržala je najavljeni mirni protest Srba u Sjevernoj Mitrovici, i pozvala je sve građane sa KiM da uzmu učešće u tom, kako su naveli, demokratskom protestu.

(RT.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.