Gasi se proizvodnja: Ford otpušta 3.500 radnika

0

Ford će postepeno izbaciti popularni model Focus sledeće godine i posledično otpustiti 3.500 radnika u fabrici u Sarlouisu, koja je otvorena 1970. godine.

Ford će postepeno izbaciti popularni model Focus sledeće godine i posledično otpustiti 3.500 radnika u fabrici u Sarlouisu, koja je otvorena 1970. godine. Prvi put smo čuli da će Ford ukinuti popularni kompaktni Focus 2025. godine sredinom 2022. godine.
Takođe, tada je rečeno da će se nova generacija električnih modela američkog brenda sklapati u fabrici u Sarluisu u Njemačkoj, gdje se ovaj model proizvodi. Ali u međuvremenu su se Fordovi planovi promijenili, pa će se budući električni automobili proizvoditi u španskoj fabrici u Valensiji, piše „Kliks.ba“.

Kao rezultat toga, fabrika u Sarluisu bukvalno ostaje bez proizvodnje automobila. U ovoj fabrici će biti otpušteno 3.500 radnika, a Ford je navodno postigao dogovor sa sindikatom IG Metal u vezi sa tim.

Predstavnici sindikata rekli su da će posle 2025. godine u fabrici u Saarluisu ostati oko 1.000 radnika kojima će biti ponuđena prekvalifikacija, a prinudnih otpuštanja neće biti do 2032. godine. Štaviše, zaposleni će moći ranije da odu i imaju koristi od kompenzacionog paketa.

Međutim, budućnost fabrike Sarluis ostaje neizvjesna. Bilo je razgovora sa kineskim brendovima BID i Čeri o preuzimanju fabrike, a navodi se da je i Ford bio u pregovorima sa njemačkim proizvođačem solarnih panela. Ali očigledno, američki proizvođač automobila nije postigao dogovor sa ovim kompanijama.

(Mondo)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.