Veliki protest u Tirani protiv Edija Rame, optužuju ga za korupciju

0

Više hiljada pristalica albanske opozicije protestovalo je danas u Tirani protiv aktuelne vlade premijera Edija Rame optužujući je za korupciju.

Demonstranti su bacali kamenice i baklje na policiju, a neki su srušili gvozdenu ogradu oko zgrade Vlade, prenosi AP.

Opozicioni poslanici od oktobra često ometaju sjednice parlamenta u znak protesta zbog odbijanja vladajućih socijalista da se formiraju parlamentarne komisije za istragu navodnih slučajeva korupcije u koje je, kako tvrde, umiješan premijer Edi Rama i drugi zvaničnici.

Protest koji se završio mirno, održan je na 33. godišnjicu rušenja spomenika pokojnog albanskog komunističkog lidera Envera Hodže.

Demonstranti su tokom protesta takođe iskazali podršku bivšem premijeru, a sada opozicionom lideru Saljiju Beriši koji je u kućnom pritvoru zbog istrage o zloupotrebi položaja.

Beriša je iz svog stana u obraćanju koje je prenošeno uživo na skupu, optužio aktuelnog premijera Edija Ramu za korupciju i političke napade na njegovu porodicu. Obećao je i da će ponovo otvoriti „vrata integracija u EU“ koje je, kako tvrdi, „Ramin režim zatvorio“.

Protestu se nijesu priključile sve opozicione grupe. Pristalice krila podijeljene Demokratske partije koje nijesu učestvovale na skupu, optužile su pak Berišu da koristi protest radi lične dobiti kako bi povećao broj svojih simpatizera.

Broj Berišinih pristalica značajno je opao nakon što su SAD 2021. i Velika Britanija 2022. godine zabranile ulaz njemu i njegovoj porodici zbog navodne umiješanosti u korupciju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.