Milović u Hrvatskoj: Ni da zucne o kostima mučenika iz Lore, ne smije javno ni da traži da se ubice uhapse!

0

Ministar pravde Crne Gore Andrej Milović ovih dana boravi u posjeti Hrvatskoj.

On se juče sastao sa hrvatskim ministrom spoljnih poslova, Gordanom Grlićem Radmanom.

Jedan od zaključaka sastanka bio je da Crna Gora ima snažnu podršku Republike Hrvatske u procesu integracije naše države u EU.

Odnosi Crne Gore i Hrvatske su, saglasna su dva ministra, veoma dobri. Njih, kako je rečeno nakon sastanka, karakteriše redovan politički dijalog i česti susreti zvaničnika dvije države na svim nivoima.

„Odnosi moraju biti temeljeni na dobrosusjedstvu dvije zemlje, čemu znatno doprinosi stav zvaničnog Zagreba da u ispunjavanju evropskih zadataka treba pojedinačno mjeriti učinak svake zemlje, a naš učinak na tom planu je najveći od svih zemalja koje apliciraju za članstvo u EU”, kazao je Milović.

Prema njegovim riječima, za Crnu Goru je od fundamentalne važnosti saradnja u EU integracijama.

„Hrvatska je jedini naš susjed koji je članica EU. Njeni dosadašnji uspjesi i iskustva na tom planu su ozbiljan podstrek i inspiracija za zahjtevne reforme i zadatke koji su pred nama”, ocijenio je ministar Milović.

Ono što je zanimljivo jeste da crnogorski ministar pravde tokom ove posjete, baš kao ni njegov partijski kolega, ministar spoljnih poslova Filip Ivanović, nije ni jednom pomenuo zloglasni logor Lora i hoće li ti slučajevi dobiti epilog, te da li će zvanična Podgorica dobiti makar izvinjenje od strane zvaničnog Zagreba za stravične zločine počinjene tokom ratova 90-ih.

Podsjećamo, prema podacima Crnogorskog Udruženja učesnika ratova, od 1990. godine u Vojno-istražnom zatvoru Lora ubijeno je 14 pripadnika bivše Jugoslovenske narodne armije, iz takozvane nikšićko-šavničke grupe, koji su zarobljeni na hercegovačkom ratištu 1992. godine.

Županijsko državno tužilaštvo u Splitu pokrenulo je krajem 2011. godine istragu o ubistvu grupe zarobljenika, pripadnika tzv. nikšićko-šavničke grupe u zatvoru „Lora“, ali taj slučaj još uvijek nije dobio epilog na sudu.

Zid ćutanja o dešavanjima u „Lori“ počeo je da se ruši zahvaljujući izvještajima specijalnih izaslanika UN, međunarodnog Crvenog krsta, kao i pisanih svjedočenja bivšeg zatočenika zloglasnog logora Draga Bosnića, koji je saopštio priču o stradanjima zatočenih Crnogoraca. Nesrećne ljude Hrvatski vojnici su tukli do besvijesti, nekima su grudi, vrat i stomak rezali oštrim sječivom, a nekima od njih kidali uši i ekstremitete tijela, vadili oči na sličan način kao i njihovi preci, ustaše iz NDH.

S tim u vezi, postavlja se pitanje zašto jedan ministar pravde, čiji su sugrađani pobijeni na najmonstruozniji način, nije stao u odbranu vlastitog naroda koji je, na ovakav način ubijan, u logoru.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.