Velike promjene na vidiku: Meksiko dobija prvu ženu predsjednicu?

0

Kandidat meksičke vladajuće partije Morena, Klaudija Šejnbaum, vodi na predsedničkim izborima u zemlji nakon obrade 25 odsto glasačkih listića, prema podacima Nacionalnog izbornog instituta za prebrojavanje glasova.

Prema podacima instituta, nakon obrade 25 odsto glasačkih listića, Klaudija Šejnbaum vodi sa 57,27 odsto glasova, a njen rival iz opozicione koalicije „Snaga i srce za Meksiko“ Ćočitl Galvez ima 30 odsto.

Treći kandidat, lider Građanskog pokreta Horhe Alvarez osvojio je 10,37 odsto glasova.

Izlaznost je, prema obrađenim podacima, bila 59,80 odsto.

Stranka Morena već je proglasila pobedu, ali je Galvezova pozvala svoje pristalice da sačekaju zvanične rezultate, za koje se očekuje da će biti objavljeni rano danas po lokalnom vremenu.

Birači su takođe birali sve članove meksičkog kongresa i guvernere u osam država, kao i prvog čovjeka Meksiko Sitija, u kampanji koju su obeležili nasilni napadi. Više od 20 lokalnih kandidata ubijeno je širom Meksika, a pojedini podaci pokazuju da je ukupan broj ubijenih 37.

U Meksiku su juče održani predsednički, parlamentarni i lokalni izbori, a pravo glasa imalo je oko 100 miliona ljudi. Birači u 32 savezne države birali su predsjednika koji će zamijeniti odlazećeg šefa države Andresa Manuela Lopeza Obradora, populistu koji je proširio socijalne programe, ali nije uspeo da suzbije nasilje meksičkih kartela, preneo je AP.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.