Indija: Modijeva koalicija pred velikom pobjedom na izborima

0

Predviđeno je da će savez predvođen partijom Baratija džanata (BJP) indijskog premijera Narendre Modija osvojiti veliku većinu na izborima koji su završeni u subotu, pokazuju izlazne ankete, sugerišući da će proći bolje od očekuje većina analitičara.

Procenjuje se da bi vladajuća Nacionalna demokratska alijansa mogla da osvoji dvotrećinsku većinu u Donjem domu parlamenta od 543 člana, gdje je za prostu većinu potrebno 272.

Dvotrećinska većina će omogućiti vladi da uvede dalekosežne amandmane na ustav.

Predviđeno je da će opoziciona koalicija INDIJA, koju predvodi Kongresna partija Raula Gandija, osvojiti između 125 i 182 mjesta.

Skoro milijardu ljudi imalo je pravo da glasa na izborima u sedam faza koji su počeli 19. aprila i održani su po velikim ljetnjim vrućinama.

Izborna komisija će prebrojati glasove do 4. juna, a rezultati se očekuju istog dana.

Modijeva (73) pobjeda učiniće ga tek drugim premijerom nakon Džavaharlala Nehrua koji je osvojio tri uzastopna mandata.

Modi je započeo svoju kampanju za reizbor fokusirajući se na svoja dostignuća u poslednjih 10 godina, ali je ubrzo prešao na targetiranje Kongresne partije optužujući je da „favorizuje indijske manjinske muslimane“, što opoziciona stranka poriče.

Opozicija je uglavnom vodila kampanju za programe afirmativne akcije i „spasavanje ustava“ od onoga što nazivaju „Modijevom diktatorskom vladavinom“, što BJP negira.

Nezaposlenost i inflacija su glavne brige birača u većinski hinduističkoj zemlji od 1,4 milijarde ljudi, pokazala su istraživanja.

 

(rt.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.