Mladen Mikijelj

Vaskrs na Kosmetu: Radost Vaskrsenja zasijenila muke i tegobe koje proživljava srpski narod

0

Širom raspetog Kosova i Metohije služene su Vaskršnje Liturgije a kako prenosi Kosovo onlajn, tuga i stradanje su se na ovaj dan pretvorile u radost.

U Visokim Dečanima, Gračanici, Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću i Štrpcima su, kako prenosi ovaj portal, služene Liturgije povodom najvećeg hrišćanskog praznika. Visoki Dečani ugostili su ljude iz Italije i Francuske, pa čak i Japana.

„Hristos Vaskrse! Radost Vaskršnjeg bogosluženja podijelilo je sa nama noćas više od 300 gostiju, uglavnom iz Kosovske Mitrovice i metohijskih sela ali i naša pravoslavna braća i sestre iz Italije, Francuske i Japana. Posle Liturgije naravno kuvana jaja, pitu i kolače“, naveli su na društvenoj mreži „X“ iz manastira Dečani.

Više stotina vjernika prisustvovalo je Vaskršnjoj liturgiji i u manastiru Gračanica, koju je sa sveštenstvom raško-prizrenske Eparhije služio vladika Teodosije.

Bogosluženju su, uz vjernike, prisustvovali i zamjenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Borislav Tajić, predstavnici lokalne samouprave, Srpske liste i strane diplomate.

Tajić je poručio da je Srbija uvijek bila i ostaće uz svoj narod i svoju crkvu.

​On je sveštenstvu SPC i Srbima na Kosovu čestitao Vaskrs, a povodom odluke Prištine da direktoru Kancelarije za KIM Petru Petkoviću zabrani prisustvo na liturgijama u manastirima Visoki Dečani, Gračanici i Dragancu, kazao da se prisustvo Srbije na Kosovu ničime ne može zabraniti.

Vjernici sa centralnog Kosova kažu da je Vaskrs prilika da se pokažu hrišćanske vrijednosti, u borbi za mir i slogu i uz želje da se gradi zajednički život sa svima na ovim prostorima

„Želim da živim ljubav, i da imamo vjeru, da budemo dobri prema sebi i drugima. Jedino tako ćemo uspjeti da uradimo ono šta je Isus uradio, da pobijedimo smrt“, kazala je Sonja Ilić nakon Vaskršnje liturgije u Gračanici.

Veliki broj vjernika u crkvi Svetog Dimitrija u Sjevernoj Mitrovici prisustvovao je Vaskšrnjoj liturgiji, kako u ponoć, tako i u ranim jutarnjim časovima.

Među brojnim vjernicima, ove godine bilo je prisutno mnogo mladih i djece koji su učestvovali u vaskršnjoj litiji oko hrama, a prethodno uz pratnju sveštenstva ispred zatvorenih dveri pjevali tropare o vaskrsenju Isusa Hrista.

Službe i u Štrpcima i Leposaviću

U Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Leposaviću, u prisustvu velikog broja pravoslavnih vjernika, služena je Vaskršnja Liturgija. Svetu liturgiju služio je protojerej-stavrofor Miroslav Popadić, a poslanicu patrijarha Porfirija čitao je Jerej Milutin Popadić.

Veliki broj djece radoznalo je ispred hrama iščekivao takmičenje za najjače i najljepše jaje. Svi koji su uložili trud, nagrađeni su trofejima od trećeg do prvog mesta, kao i ikonama i drugim nagradama, prenosi Kosovo online.

Ovogodišnja pobjednica za najljepše jaje Milica Premović oslikavala je Tajnu večeru više od šest sati.

„Na jajetu sam oslikala ‘Tajnu večeru’, a radila sam oko šest do sedam sati i odlučila sam se za to, jer je na njoj Isus Hristos ustanovio jednu od glavnih tajni – svetu tajnu pričešća. Zato sam to odabrala da naslikam. Srećna sam i drago mi je što sam osvojila nagradu, prijaviću se i sledeće godine. Čestitam Vaskrs svim vjernicima u Leposaviću i širom svijeta, Hristos Vaskrse“, rekla je djevojčica.

Liturgijom u crkvi Svetog Nikole, u prisustvu velikog broja vernika, i u Štrpcu je danas proslavljen najveći hrišćanski praznik – Vaskrs.
Svetu liturgiju je služio protojerej Boško Klisarić, a nakon pričešća vernika pročitana je i vaskršnja poslanica poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Porfirija

Protojerej Klisarić kazao je da danas slavimo vaskrsenje i pobedu života nad smrti.

„Vaskrs je naš najradosniji praznik, najsvetiji, slavimo ga, jer je Hristos pobedio smrt i vaskrsao. Kad je Hristos vaskrsao radost praznika se pronela celom vaseljenom. Najpre se javio ženama mironosnicama, jer su one verovale u Gospoda, nisu se uplašile i pobegle. Sva tuga i stradanje na Vaskrs su se pretvorile u radost. Jevreji su očekivali mesiju koji će doći da ih izbavi iz ropstva, a Hristos je došao da izbavi ceo ljudski rod, od robovanja grehu, smrti i đavolu. Svim pravoslavnim hrišćanima čestitam praznik uz pozdrav Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse“, poručio je on.

Liturgijom u crkvi Svetog Nikole, u prisustvu velikog broja vjernika, i u Štrpcu je danas proslavljen najveći hrišćanski praznik – Vaskrs.

Svetu liturgiju je služio protojerej Boško Klisarić, a nakon pričešća vjernika pročitana je i vaskršnja poslanica poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Porfirija

Protojerej Klisarić kazao je da danas slavimo vaskrsenje i pobjedu života nad smrti.

„Vaskrs je naš najradosniji praznik, najsvetiji, slavimo ga, jer je Hristos pobijedio smrt i vaskrsao. Kad je Hristos vaskrsao radost praznika se pronijela cijelom vaseljenom. Najprije se javio ženama mironosnicama, jer su one vjerovale u Gospoda, nisu se uplašile i pobjegle. Sva tuga i stradanje na Vaskrs su se pretvorile u radost. Jevreji su očekivali mesiju koji će doći da ih izbavi iz ropstva, a Hristos je došao da izbavi cio ljudski rod, od robovanja grijehu, smrti i đavolu. Svim pravoslavnim hrišćanima čestitam praznik uz pozdrav Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse“, poručio je on.

(Kosovo online/BORBA)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.