Varšava testira skloništa u slučaju bombardovanja

0

Varšava je sprovela vježbu za testiranje pouzdanosti snabdijevanja vodom i strujom u hitnim slučajevima u gradskim skloništima, rekao je gradonačelnik poljske prestonice.

Gradonačelnik Rafal Tšaskovski naredio vežbu „za svaki slučaj“.

„U okviru Varšavskog programa bezbijednosti, provjeravamo ključnu infrastrukturu. Juče su sve gradske službe održale vežbe u postrojenju za vodosnabdijevanje, tako da smo spremni“, rekao je Tšaskovski novinarima u utorak.

„Pripremamo vodosnabdijevanje, spremamo magacine za smještaj dodatne opreme, kao što su agregati. Moramo biti spremni za svaku situaciju“, dodao je on.

Tšaskovski je, takođe, na Iksu podelio fotografije sa vježbe, gdje je uvjerio građane Varšave da je u pitanju „samo vježba“, ali da grad shvata njihovu bezbijednost veoma ozbiljno.

Vodovod i elektrodistribucija, policija, vatrogasci i vojska radili su zajedno na testiranju „scenarija akcije u potencijalnim kriznim situacijama“, rekao je gradonačelnik.

Varšava ima oko 1,8 miliona stanovnika i može da primi tri miliona ljudi u sistemu metroa, podzemnim garažama i drugim skloništima. Međutim, biće potrebno „još malo posla“ da se sva skloništa dovedu na zadovoljavajući nivo, rekao je gradonačelnik.

Do vanrednih vježbi u Varšavi dolazi manje od dva dana nakon što je poljski predsjednik Andžej Duda na tzv. mirovnoj konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj pozvao na „dekolonizaciju“ Rusije tako što će je podijeliti na mnogo manjih zemalja.

Duda je takođe predložio da Poljska bude domaćin američkog nuklearnog oružja, što je izazvalo kritike poljskog premijera Donalda Tuska, kao i Moskve.

Prošle nedelje, SAD i Poljska su najavile osnivanje Ukrajinske komunikacione grupe (UCG), organizacije za informativni rat osmišljene da „pojača ukrajinske glasove“ i da se suprotstavi navodnim „obmanjujućim narativima“ iz Rusije. Domaćin UCG biće Ministarstvo inostranih poslova Poljske.

Varšava je bila vatreni pristalica Kijeva za vrijeme prethodne vlade premijera Mateuša Moravjeckog, i nastavila je da to bude otkako ga je Tusk zamijenio prošlog decembra. Poljska je služila kao logistički centar za skoro sve isporuke NATO oružja, opreme i municije Ukrajini od eskalacije sukoba sa Rusijom u februaru 2022.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.