Varšava: Šolc sa svojim ministrima na konsultacijama sa poljskom vladom

0

Njemački kancelar Olaf Šolc i poljski premijer Donald Tusk sastaju se danas u Varšavi, dok nacije sa teškom zajedničkom istorijom nastoje ojačati saradnju suočene sa bezbjednosnim izazovima i političkim turbulencijama u Evropi, prenosi Hina.

Čelnici će učestvovati u međuvladinim konsultacijama u kojima će učestvovati vlade zemalja, prvom takvom sastanku od 2018., prenosi Rojters.

Odnosi su se poboljšali otkako je Tuskova proevropska koalicija došla na vlast u decembru, okončavši osam godina nacionalističke vladavine u Poljskoj tokom koje je vlada Prava i pravde (PiS) redovno prikazivala Njemačku kao neprijateljsku silu.

Sastanak se održava u trenutku kada se zemlje suočavaju sa bezbjednosnim izazovima povezanim s ratom u Ukrajini i turbulentnim geopolitičkim okruženjem, s krajnjom desnicom koja je pobijedila u prvom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj, a evropski čelnici spremaju se za mogućnost povratka Donalda Trampa kao predsjednika SAD-a.

Zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Marek Pravda rekao je za Rojters da je sastanak “otvaranje razgovora u duhu zabrinutosti za budućnost”.

“Budući da imamo geopolitički zaokret u svijetu, EU više nije fabrika pravila, već postaje zajednica sudbine i na tu promjenu moramo odgovoriti barem nekom politikom povećanja vojnih kapaciteta”, rekao je.

Uz visoke napetosti na granici s Bjelorusijom i ruske raketne napade na Ukrajinu koji redovno dovode do toga da se avioni NATO-a upute u Poljsku, zabrinutost za bezbjednost biće visoko na dnevnom redu u Varšavi.

Različita stajališta po pitanju odbrane

“Bezbjednost Poljske i kohezija unutar NATO-a iznimno su važni za Njemačku”, rekao je izvor iz njemačke vlade.

Međutim, iako je ruska invazija na Ukrajinu ujedinila dvije članice Evropske unije i NATO-a u prepoznavanju važnosti jačanja njihove odbrane, postoje razlike u tome kako bi se to trebalo postići.

Tusk je glasan zagovornik zajedničkog finansiranja odbrambenih projekata EU-a, ali Šolc je rekao da blok ne bi trebao biti uključen u finansiranje kupovine naoružanja ili u nacionalne odbrambene budžete.

Nadalje, 85 godina nakon početka Drugog svjetskog rata mnogi u Poljskoj još uvijek smatraju da Njemačka nije učinila dovoljno da se iskupi za sukob koji je zemlju ostavio u ruševinama i usmrtio oko petinu njezinog stanovništva, uključujući veliku većinu njenih tri miliona jevrejskih građana.

Njemački dnevnik Suddojče Cajtung (Sueddeutsche Zeitung) objavio je juče da će Berlin predložiti paket koji će uključivati ​​podršku za odbranu istočne granice Poljske kao i sredstva za žrtve nacističke okupacije te izgradnju spomenika i mjesta okupljanja.

Njemačka vlada već je odobrila finansiranje “Njemačko-poljske kuće” koja će se osnovati u Berlinu kao spomenik žrtvama okupacije Poljske od strane nacističke Njemačke.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.