Djeca su posebno osjetljiva na ekstremne vrućine: Jako je važno pridržavati se ovih savjeta

0

Niko nije imun na ekstremno visoke temperature, ali su mališani na njih naročito osjetljivi. Razlog za to jeste potpuno drugačija termoregulacija nego kod odraslih ljudi. „Dječija tijela proizvode toplotu brže nego tijela odraslih, a uz to im treba i više vremena da se rashlade“, upozorio je doktor pedijatrije, Danijel Gandžijan u intervjuu za portal Jahu Lajf.

Šta može biti od pomoći mališanima u vrelim ljetnjim danima

Zbog toga je izlazak u šetnju ili na igralište sa djecom u sred ljetnjeg perioda pravi izazov, kako za njih tako i za njihove roditelje. O čemu treba posebno voditi računa tokom vrelih dana i kako zaštiti mališane od velikih vrućina i potencijalnih negativnih posljedica boravka napolju?

Adekvatna garderoba

Veoma je važno da deca budu obučena na odgovarajući način kada su napolju velike vrućine. To podrazumijeva široku garderobu koja minimalno prianja tijelu i koja je izrađena isključivo od prirodnih materijala, u idealnom slučaju u bojama koje ne privlače Sunčeve zrake.

Hidratacija se ne smije zanemariti

„Vodite računa o tome da sete pije što više tečnosti tokom boravka napolju“, savjetuje doktor pedijatrije Trejsi Zaslou. Flašica vode (sa ukusom ili bez) bi trebalo da vam uvek bude pri ruci, a dobro bi bilo i da mališani pojedu poneko parče lubenice, dinje ili recimo krastavca, koji su bogati vodom.

Tuširanje mlakom vodom ili nošenje pokvašenog peškirića

Ukoliko imate priliku, dobro bi bilo s vremena na vrijeme dijete istuširati mlakom vodom, kako bi se temperatura tela spustila. Ukoliko ste, pak, u gradu ili na igralištu, gde nema uslova za tuširanje, od pomoći može biti nakvašen prškirić kojim ćete prebrisati dijete kako bi se ono makar malo rashladilo.

Na ove stvari posebno obratite pažnju

Boravak napolju u vrijeme najvećih vrućina bi trebalo izbjegavati kada god je to moguće, ali ukoliko ste se već našli na otvorenom, postarajte se da maksimalno zaštitite mališane, bilo da ste na igralištu, u parku ili u dvorištu kuće.

Uvijek provjerite da li je neki predmet vreo

Tobogani, ljuljaške, ogradice, tramboline i ostali predmeti koji su napravljeni od metala ili drveta se na suncu mogu usijati, pa je jako važno da provjerite da li su oni vreli prije nego što pustite djecu da se na njima igraju. „Dječija koža je osjetljivija i oni se lako mogu opeći“, upozorio je doktor Gandžijan.

Krema sa zaštitnim faktorom je imperativ

Kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom sačuvaće kožu mališana od štetnog Sunčevog zračenja, ali i pomoći im da se rashlade makar malo tokom njenog nanošenja. Postarajte se da odaberete kremu sa što većim SPF faktorom za što bolju zaštitu, i ne zaboravite da im i pored toga stavite na glavu šešir ili kačket za dodatnu zaštitu lica i vrata.

Neka kola u dvorištu uvijek budu zaključana

Otključan automobil može predstavljati izuzetan rizik po život djece, naročito ukoliko su ona već dovoljno velika da sami mogu da otvore vrata i uđu u kola. Za tren oka se može desiti da mališani uskoče u automobil i zatvore vrata, a budući da su temperature u kolima često i za 20 stepeni više nego napolju, može doći do gušenja ili toplotnog udara.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.