Varhelji 27. i 28. februara u Crnoj Gori

0

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji posjetiće Crnu Goru 27. i 28. februara, najavljeno je u Evropskoj komisiji.

Tokom sastanaka u Podgorici Varhelji će sa crnogorskim zvaničnicima razgovarati o reformama i Planu rasta za Zapadni Balkan.

Tokom posljednje Međuvladine konferencije sa Crnom Gorom, Varhelji je rekao da se nada da će se sa novim zamahom koji dolazi iz Podgorice ispuniti mnogi preduslovi kako bi Crna Gora zaista postala predvodnica pregovaračkog procesa, prenosi RTCG.

Naglasio je da je za postizanje tog cilja potrebno ispuniti privremena mjerila, koja iziskuju dodatne reforme, posebno u oblasti vladavine prava, uključujući slobodu medija i medijskog regulatora.

Tom prilikom je naglasio da je Plan rasta za Zapadni Balkan instrument kojim se stvaraju nove mogućnosti, ali i mehanizam za ubrzavanje integracija i prije pristupanja. To se prvenstveno odnosi na postepenu integraciju u Jedinstveno tržište, kao i obezbjeđivanje neophodnih finansijskih sredstava za ubrzanje reformske agende.

Varhelji će potom boraviti u Albaniji gdje će učestvovati na Konferenciji „Rast i konvergencija za Zapadni Balkan“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.