Uprava policije ne osuđuje protest: Policajci u uniformama i sa oružjem, podržavaju batinaše

0

Uprava policije nije osudila svjesno kršenje zakona njenih službenika koji su se danas okupili ispred Osnovnog suda u Podgorici, kako bi pružili podršku kolegama, koji su uhapšeni zbog batinanja tri mladića. Naprotiv, policija je u svom saopštenju navela da to okupljanje nije bilo prijavljeno, ali da je to „bilo spontano odnosno samoinicijativno okupljanje članova Sindikata Uprave policije, koje prepoznaje i član 13 Zakona o javnim okupljanjima“. Naravno, svjedno su prećutali činjenicu da su policajci tamo bili u uniformama, a pojedini policajci, kako se moglo primijetiti na licu mjesta, nosili su i oružje. Jedan dio policajaca, na okupljanje je došao službenim vozilima policije, i to u radnom vremenu kada su trebali da obavljaju svoje radne obaveze. Na ovaj način direktor Uprave policije Slavko Stojanović je još jednom dozvolio da njegovi službenici svjesno krše zakon i izgleda da na spontano okupljanje, zahvaljujući Stojanoviću i njegovom tumačenju zakona, imaju pravo samo policajci, dok je za sve druge to kažnjivo.

Podržava li policija podržava skup ispred suda
Milan Radović iz Građanske alijanse kaže da nema opravdanja da službenici policije mogu da organizuju spontano okupljanje.
„Ovo je pokušaj da se ne odgovori na osnovno pitanje: „Da li su službenici policije bili u ime Uprave policije i da li Uprava policije podržava taj skup ili se ogradjuje od njega? Ako se ogradjuje, šta će da preduzmu protiv službenika koji su danas bili na skupu podrške osumnjičenim za krivična djela. Ovo je važno iz razloga jer su danas službenici podržali osumnjičene za zlostavljanje. Savjet za gradjansku kontrolu je utvrdio da je veoma zabrinjavajuća kultura policije da niko nije prijavio svoja prekoračenja ili prekoračenja svojih kolega. Ovakvo postupanje dodatno nanosi štetu ugledu i integritetu policije, zato je više nego potrebno da se odmah počne mijenjati ovakva situacija i ponašanje. Menadžment Uprave policije treba hitno da preduzme mjere i aktivnosti u tom pravcu i obavijeste javnost, ili ako ne žele da se onda povuku i daju novim ljudima prostor da preduzmu te mjere koje ce dovesti do profesionalnog rada i postupanja ali i povjerenja u Upravu policije, kazao je Radović za Borbu.
Podsjetimo da je Savjet za građansku kontrolu rada policije konstatovao činjenicu da ni jedan osumnjičeni službenik ali ni jedan drugi policijski službenik nije imao lični, moralni i profesionalni motiv da reaguje i prijavi sopstveno i postupanje kolega koji su kritičnog događaja neprimjereno postupali.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.