Upozorenje Rusije, o neonuklearnim raspoređivanju oružja u Australiji

0

Problem partnerstva AUKUS (između SAD, Velike Britanije i Australije) je u tome što na teritoriji nenuklearne Australije može biti raspoređeno nuklearno oružje, izjavio je zamjenik direktora Odjeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja pri Ministarstvu spoljnjih poslova Rusije, Igor Višnevecki.

– Problem je što je u okviru partnerstva predviđena izgradnja vojne infrastrukture nuklearnih država na teritoriji nenuklearne države. Postoji vjerovatnoća da u budućnosti u Australiji može biti raspoređeno nuklearno oružje, ali bez njegovog formalnog prebacivanja pod kontrolu Kanbere po analogiji sa Belgijom, Nemačkom, Italijom, Holandijom i Turskom – rekao je Višnevecki.

Generalno, ima mnogo pitanja za AUKUS, a učesnici u partnerstvu će morati da odgovore na njih, naglasio je diplomata.

Višnevecki sumnja da će SAD, Velika Britanija i Australija omogućiti inspektorima Međunarodne agencije za nuklearnu energiju potpuni pristup nuklearnim elektranama podmornica koje će biti isporučene Kanberi, a koje su pandan podmornica koje koriste države nuklearne „petorke“.

Postoji mogućnost nuklearnog testiranja u Sjevernoj Koreji
Po riječima Višneveckog, postoji mogućnost nuklearnog testiranja u Severnoj Koreji, obavljaju se radovi na poligonu Phungeri, ali Rusija na svim međunarodnim platformama apeluje na zemlje da se situacija ne pogoršava i da se reaguje proporcionalno.

– Rusija ne priznaje Sjevernu Koreju za nuklearnu državu, kao ni bilo koju drugu zemlju koja nije priznata kao takva u skladu sa Sporazumom o neširenju nuklearnog naoružanja. Apelujemo na denuklearizaciju Korejskog poluostrva što je prije moguće – rekao je on.

Takođe je istakao da su pokušaji sankcionog pritiska na Sjevernu Koreju iscrpljeni, te da je očigledno da Pjongjang neće napraviti jednostrane ustupke.

Višnevecki je dodao da se Rusija zalaže za stvaranje uslova za obnavljanje pregovora o nuklearnom problemu Korejskog poluostrva, ali da to, očigledno, ne ulazi u planove Vašingtona koji, zajedničkim vojnim vježbama sa Seulom, praktično tjera Pjongjang da da razvija nuklearno oružje u cilju zaštite svog suvereniteta.

Na vojnoj paradi povodom 90. godišnjice osnivanja vojske Severne Koreje, lider Kim Džong Un je obećao da će ubrzati razvoj nuklearnog oružja i koristiti ga ako budu ugroženi fundamentalni interesi zemlje.

Australija, SAD i Velika Britanija su 15. septembra sklopile bezbjednosni pakt AUKUS, kojim će Kanbera dobiti tehnologiju da izgradi osam podmornica na nuklearni pogon. Australija je nakon ulaska u pakt odustala od kupovine podmornica od Francuske, zbog čega je Pariz optužio Kanberu zbog laži i povukao ambasadore iz Vašingtona i Kanbere.

(Novosti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.