Izraelski avioni, bombardovali pojas Gaze

0

Izraelski avioni napali su rano jutros ciljeve ekstremista u pojasu Gaze i raketiranje južnog Izraela je nastavljeno drugi dan zaredom poslIJe niza izraelskih napada iz vazduha na tu palestinsku teritoriju u kojima je poginulo najmanje 11 ljudi, uključujući komandira Islamskog džihada i petogodišnju djevojčicu.

U jutrošnjem izraelskom napadu kraj Kan Junisa na jugu pojasa Gaze poginula je najmanje jedna osoba, a dvije su ranjene, dok je meta drugog udara iz vazduha bio vozač motora u Gaza Sitiju, javili su palestinski mediji.

Sirene za raketnu uzbunu oglasile su se u mjestima kraj granice pojasa Gaze, ali nije bilo odmah izvještaja o povredama i šteti. Mnoge porodice iz gradova najbližih graničnom području su napustile svoje domove dok traje nasilje.

Izraelski mediji javljaju da je operacija „Svanuće“ ušla u drugi dan i da „se trenutno ne vode pregovori“ da se okonča nasilje, te da je više od 160 raketa ispaljeno na Izrael od petka popodne.

Od početka operacije pogođeno je oko 40 ciljeva Islamskog džihada, uključujući šest postrojenja za proizvodnju oružja, šest osmatračnica i pet mjesta za ispaljvanje raketa.

Prema procjenama izraelske vojske žrtava je više, oko deset operativaca Islamskog džihada, a među žrtvama ima i civila. Odbrambeni sistem Gvozdena kupola pokazao je 95 odsto uspješnosti u presrijetanju raketa ispaljenih ka izraelskim gradovima.

Na brifingu za novinare vojni portparol Ron Kohavi je rekao da oko 30 raketa nije prešlo granicu, a 60 je presretnuto, dok su ostale pale na otvoreno područje.

On je upozorio da Tajsir Džabari nije konačna meta u Islamskom džihadu, aludirajući na komanddira te organizacije ubijenog u ciljanom izraelskom napadu u petak.

Izraelska vojska je rekla da je spremna na nedjelju dana operacija.

Najnoviji sukob izazvan je hapšenjem jednog od lidera Islamskog džihada na drugoj palestinskoj teritoriji okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelska vojska je, kako je rečeno, odgovorajući na bezbjednosnu prijetnju započela napade na Gazu poslije nekoliko dana napetosti.

(RTCG)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.