UPCG i UPC sa privrednicima iz oblasti carine i špedicije razgovarali o tome kako carinski sistem učiniti boljim

1

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG), u saradnji sa Upravom prihoda i carina (UPC)  organizovala je  okrugli sto za privrednike iz oblasti carine i špedicije. Fokus sastanka bio je na unapređenju postojeće saradnje, prepoznavanju izazova u praksi i iznalaženju najboljih rešenja koja doprinose interesima carinskog sistema i privrednih subjekata koji u njemu posluju.

Okrugli sto su otvorili predsjednik UPCG Predrag Mitrović i v.d. direktora UPC Aleksandar Damjanović koji su u svojim uvodnim izlaganjima naglasili punu posvećenost jačanju međusobne institucionalne saradnje, kao i djelovanju usmjerenom ka unapređenju biznis ambijenta i otklanjanju biznis barijera koje ga karakterišu.

-Na sastanku je analizirano trenutno stanje u carinskom sistemu Crne Gore, te je omogućeno privrednicima, da iz ugla njihovih redovnih poslovanja i problema sa kojima se suočavaju, iste izlože. Nedovoljno razvijena saobraćajna infrastruktura, česte i skupe analize robe, prekomplikovani carinski postupci, nedosljedno poštovanje radnog vremena u odredjenim ispostavama te prezahtjevna administracija bile su neke od tema današnjeg sastanka. Posebno je apostrofiran problem dvojakog tumačenja zakonskih rješenja i carinskih propisa, koji se čak mogu razlikovati od grada do grada, što stvara značajne probleme i troškove privrednicima, te je mnoge dovelo i do sudskih procesa po ovom osnovu. Zahvaljujući veoma otvorenoj i direktnoj komunikaciji, uz potvrdu neophodnosti ovakvog vida komunikacije, dogovoreno je inteziviranje dosadašnje saradnje UPCG i UPC, kroz najavu niza zajedničkih aktivnosti koje će u narednom periodu biti realizovane.- navedeno je u zajedničkom saopštenju UPCG-a i UPC-a.

Od strane privrednika je iskazano zadovoljstvo dosadašnjom proaktivnom saradnjom sa Upravom, te efikasnošću odgovora koje dobijaju na redovne upite i zahtjeve prema tom organu ali da mjesta za dalje napredovanja ima.

 

 

1 Comment
  1. cedo komentariše

    SARADNJA SA MITROVICEM DAMJANOVICU JESI LI POLUDIO ILI TE ZDRAVKO NACERAO.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.