UNICEF upozorava: Milioni djece na ivici gladi

0

Desetine hiljada djece u Afganistanu i dalje su pogođene velikim poplavama, posebno na sjeveru i zapadu zemlje, kažu iz Fonda za djecu Ujedinjenih naroda (UNICEF), pozivajući međunarodnu zajednicu da udvostruči napore i ulaganja da bi se smanjio uticaj klimatskih promjena u manje razvijenim zemljama.

Svjetski program za hranu (WFP) napominje kako je u poplavama u Afganistanu u maju poginulo više od 300 ljudi i da su uništene hiljade kuća, uglavnom u sjevernoj provinciji Baglan.

Na ivici gladi

WFP takođe navodi da je veliki broj Afganistanaca ostao bez domova i bez sredstava za život, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Međunarodna humanitarna organizacija Save the Children ranije je upozorila da će oko 6,5 miliona djece u Afganistanu biti na ivici gladi ove godine, jer su u katastrofalnim poplavama uništeni imovina i usjevi.

U saopštenju se navodi da će troje od desetoro afganistanske djece biti na ivici gladi ove godine zbog poplava i dugoročnih posljedica prošlogodišnje suše, kao i zbog povratka velikog broja Afganistanaca iz susjednog Pakistana i Irana.

Više od 557.000 Afganistanaca vratilo se iz Pakistana od septembra 2023. godine, nakon što je Pakistan počeo da se obračunava sa strancima za koje tvrdi da su u zemlji ilegalno, uključujući 1,7 miliona Afganistanaca.

 

(Al Jazeera)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.