Milatović: Italija podržava napore Crne Gore da postane punopravna članica EU 2028.

0

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović prisustvovao je svečenosti povodom dana Republike Italije, i tom prilikom saopštio da je Italija država sa kojom je Crna Gora posebno povezana kako istorijskim vezama tako i intenzivnom političkom i ekonomskom saradnjom.

“Istakao je da je Italija naš pouzdan NATO saveznik i jedna od najznačajnijh država članica EU, koja podržava naše napore da postanemo punopravna članica 2028. godine”, saopšteno je iz Kabineta Milatovića.

On naglasio da punopravno članstvo Crne Gore u EU nije samo sebi cilj već, kako je naveo, uslov ispisivanja stabilnih i prosperitetnih stranica naše evropske budućnosti.

Ukazao je na značajnu podršku koju nam Italija pruža u jačanju kapaciteta u oblasti vladavine prava, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i u oblastima nauke i kulture.

Dodao je da su geografska i kulturna bliskost Crne Gore i Italije, kao i odlični politički odnosi prirodna baza za snaženje ekonomskih veza.

“Poručio je da je pravo vrijeme da ponovo osnažimo saradnju u oblasti energetike, infrastrukture, turizma i saobraćaja, te pozdravio ponovno uspostavljanje pomorske linije između Crne Gore i Italije. Milatović je svim građankama i građanima Italije čestitao Dan republike”, zaključuje se u saoptenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.