Ukrajinci tvrde: Rusija pojačala napade tokom mirovne konferencije u Švajcarskoj

0

U vrijeme trajanja dvodnevne mirovne konferencije o Ukrajini u Švicarskoj, koja je završila u nedjelju, Rusija je pojačala vojne napade na Ukrajinu, prema riječima zvaničnog Kijeva.

“Neprijatelj pojačava svoju ofanzivu i napadačke operacije, tražeći načine da probije našu odbranu i protjera Ukrajince s njihovih pozicija”, objavio je ukrajinski Glavni štab u svome izvjšetaju o situaciji na terenu, piše dpa, prenosi Hina.

Prema izvještaju, broj bitaka narastao je na 88. Veći dio bitaka odvija se u regiji Donjeck na istoku Ukrajine – ukupno 36. Izvještaj dodaje da je odbijeno 25 napada, no da 11 njih i dalje traje.

Ruska vojska nastoji napraviti daljnji proboj, posebno blizu grada Pokrovska, rečeno je.

Ukrajina u defanzivi

Ruska vojska takođe je saopštila da je deset puta pokušala izvršiti napad na ukrajinske pozicije na frontu u isto vrijeme i na sjeveru i na jugu – u području Limana i oko Kurahove.

Ruske vazdušne snage ispustile su teške bombe na odbrambene pozicije, navodi se. Te informacije nisu se mogle nezavisno potvrditi.

Od prošle jeseni, Ukrajina je u defanzivi zbog odgođenih pošiljki oružja i municije od strane Zapada.

Međutim, nedavna dostava zaliha oružja ponovno je stabilizirala stanje na frontu, ograničavajući ruske teritorijalne dobitke.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.