UVOĐENJE TARIFA: ZBOGOM EU, ZDRAVO INFLACIJO

0

Piše: Fidelity consulting

Sudeći prema objavi prvog čovjeka Vlade Crne Gore, sve su prilike da ćemo u fiskalnoj strategiji da vidimo uvođenje tarife na sve uvozne proizvode u visini od najmanje 21%!

Naime, kako za ukupno Finansiranje programa
Evropa sad 2 treba još najmanje 800 miliona eura, jedini način da se nadoknade te pare je uvođenje tarifa na sav uvoz od 21%.

Kako smo došli do 21% tarife? Pa fino – uvoz u 2023. je iznosio 3,8 milijardi eura; 800 miliona eura, koliko košta program ES2, podijeljeno sa 3,8 milijardi iznosi oko 21%.
E pazite sad što će da se desi: povećaće se plate za 20% (da zanemarimo uništavanje Fonda PIO), ali će se ODMAH POVEĆATI cijene iz uvoza za isti procenat jer se na uvoz, podsjetimo, plaća tarifa od 21%.

To će dovesti do inflacije od koje, vidjeli smo
poslednje tri godine, najmanje koristi imaju građani.

Da ne zanemarimo da se uvođenjem tarifa direktno krši osnovni princip slobodnog protoka roba koje je
definisano u poglavlju 1 u pregovorima sa EU: „Kao temelj jedinstvenog tržišta EU, princip slobodnog kretanja roba podrazumijeva ukidanje svih trgovinskih barijera između država članica, čime se omogućava slobodan promet robe unutar cijele Unije.“

Dakle: predsjednik VCG želi da uništi sistem
međugeneracijske solidarnosti, udalji nas od EU, poveća inflaciju i time trajno osiromaši građane Crne Gore? Vala, mnogo jada!

Zbilja, ovakvo vođenje ekonomske politike zemljepostaje komično iz svih aspekata. Mada ko zna, možda su ovo krajnji dometi nečije ekonomske pameti …

P.S. da zaboravimo da Ameri mogu štampaju dolare do mile volje a mi nemamo svoju valutu.

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrikama „Drugi pišu“ i „Kolumne“ nisu nužno i stavovi redakcije portala „Borba“)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.