Ukrajina tvrdi: Rusija dronovima napala Krivi Rog tokom naše ofanzive

0

Rusija je dronovima napala ukrajinski grad Krivi Rog danas dok je Ukrajina nastavila sa kontraofanzivom poslije preuzimanja kontrole nad strateškim istočnim gradom Limanom.

Gubitak Limana koji je Rusija koristila kao transportni i logistički centar novi je udarac Kremlju dok pokušava dalju eskalaciju rata ilegalnom aneksijom četiri ukrajinske oblasti, navodi AP.

„Ukrajinska zastava već je u Limanu“, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u noćašnjem obraćanju i dodao da je tokom protekle nedjelje bilo podignuto više ukrajinskih zastava u Donbasu a da će ih naredne nedjelje biti još.

Na jugu Ukrajine rodni grad Zelenskog Krivi Rog napadnut je rano jutros dronom koji je pogodio školu i uništio dva sprata zgrade, rekao je guverner ukrajnske oblasti Dnjepopetrovsk Valentin Rezničenko i dodao da je požar koji je dron izazvao ugašen.

Rusija posljednjih nedjelja koristi samoubilačke dronove iranske proizvodnje da napada mete u Ukrajini. U južnoj Ukrajini ukrajinske vazdušne snage javile su da su noćas oborile pet dronova iranske proizvodnje, dok su dva uspjela da se probiju kroz njihovu vazdušnu odbranu.

Rusija je takođe napala grad Zaporožje, rekle su danas vlasti.

Ukrajinska vojska saopštila je da je izvela napad na rusko skladište oružja na jugu zemlje u Černihovu, i pogodila druga komandna mjesta, skladišta municije i dva protivavionska sistema S-300.

Rusija je povukla svoje trupe juče iz Limana na istoku, pošto su ih opkolile ukrajnske snage. Britanska vojska opisala je to kao znatni politički udarac za Moskvu. Za ukrajinske trupe zauzimanje grada otvara put da mogu da krenu dublje u teritoriju koju je Rusija okupirala.

Liman je bio važna veza na ruskoj liniji fronta za kopnene komunikacije i logistiku. Liman je u Donjeckoj oblasti blizu granice sa Luganskom, dvije oblasti koje je Rusija pripojila u petak poslije referenduma.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.