Ukrajina traži dozvolu od SAD za gađanje Rusije raketama dugog dometa

0

Ukrajinske vlasti vrše pritisak na SAD da ukinu zabranu korišćenja taktičkih raketa dugog dometa ATACMS za gađaju osjetljive ciljeve duboko na teritoriji Rusije, piše Asošijeted pres.

Kijev želi da natjera Vašington da dozvoli ukrajinskoj vojsci da ispali rakete dugog dometa duboko na teritoriju Rusije, na udaljenosti od 100 do 150 kilometara, s obzirom da ukrajinska komada vjeruje da joj, bez te dozvole, „ruke ostaju vezane“.

„Mogli bismo da gađamo rusku komandu i čitavu sjevernu grupaciju, jer se nalaze na 100 do 150 kilometara od linije fronta. Normalna municija ne može doći do njih, a sa ovom vrstom, bismo mogli da uništimo njihove komandne centre“, rekao je komandant artiljerije Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Harkova sa kodnim imenom Hefastus.

Kako agencija navodi, Kijev vjeruje da samo „beznadežni uslovi na bojnom polju“ mogu da natjeraju američku stranu da ukine ograničenje.

Amerika je dozvolila Ukrajini da koristi američko oružje za kontrabaterijske borbe protiv ciljeva u Rusiji koji direktno utiču na situaciju u Harkovskoj oblasti, ali nije dozvolio da se koriste operativno-taktičkih raketa ATACMS i druga vatrena oružja velikog dometa, objasnio je ranije portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan objasnio je da se ovlašćenje za upotrebu američkog oružja u Rusiji primjenjuje „na sve teritorije na kojima ruske trupe prelaze granicu Ukrajine“.

Predsjednik Vladimir Putin rekao je krajem maja da predstavnici zemalja NATO-a treba da budu svjesni „čime se igraju“ kada govore o planovima da se Kijevu dozvoli da udari „legitimne ciljeve“ duboko na ruskoj teritoriji raketnim sistemima koje je Kijev dobio od Zapada.

Vladimir Putin je poručio da bi i Rusija mogla da pošalje svoje moćno oružje u regione koji su u ratu sa državama koje snabdijevaju Ukrajinu oružjem, tj. onim silama koje su u konfliktu sa Amerikom i NATO državama.

Iz Kremlja su ocijenili da zemlje alijanse namjerno pokreću nove tenzija, provocirajući Ukrajinu da nastavi besmisleni rat, što će neminovno imati svoje posljedice i na kraju nanijeti veliku štetu interesima onih zemalja koje su krenule putem eskalacije sukoba.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.