Udruženje novinara povodom napada na Barski portal: Tužilaštvo da provjeri prijetnje DPS-a

0

Udruženje novinara Crne Gore oštro osuđuje i upozorava na opasne prijetnje kolegama iz Barskog portala koja je došla u vidu zvaničnog saopštenja OO DPS-a Bar.

“Tražimo od Osnovnog državnog tužioca u tom gradu da kod autora saopštenja potpisanog od „Informativne službe DPS-a Bar“ dobro provjeri šta znači „nećete još dugo“, na kraju poruke, saopštio je predsjednik UNCG Goran Ćetković.
On navodi da “šta to informativna služba barskog DPS-a zna ili predviđa o ‘končini’ ‘Barskog portala’ ili njegovih novinara javnost ne smije da nagađa, već da blagovremeno zna, poučeni iskustvom da su neke ranije prijetnje imale tragične posledice, još uvijek bez sudskog epiloga”.
“Spremni smo da povjerujemo da je u pitanju neslana šala nepotpisanog šaljivdžije koji se predstavio kao ‘informativna služba DPS-a Bar’. Mi ćemo razumjeti nestašluk, ali očekujemo izvinjenje starijih po funkciji u barskom DPS-u, zbog nerazumnosti mlađih i, za sada, anonimnih. Ovo je godina u kojoj će jedan od prioriteta za nastavak evro-integracija biti sređivanje haosa u medijskom sektoru”, smatra on.
Ko to iz DPS-a koči naš put u EU opasnom rečenicom ‘nećete još dugo’?“, naglasio je Ćetković i istakao:
“Ovih dana prisustvujemo posebnom političkom klinču, koje za interese svojih finansijera i inspiratora siju medijski eksponenti, međusobno se vrijeđajući teškim uvredama, vulgarnim i prizemnim rječnikom. Naši građani predugo trpe informativno-politički dril koji im zavode partije preko ‘svojih’ medija, sprovodeći neprekidnu političku kampanju. Osim trovanja javnog mnenja i gušenja pune istine, najveću štetu trpi novinarski poziv i njegovi pravi predstavnici kojih ima u još uvijek dovoljnom broju za otpor i promociju vrlina zanata kojem pripadamo“.

Nije slučajno DPS-Bar „naciljao“ ovaj portal

„Ovaj teški incident u kome se prijeti novinarima ‘Barskog portala’, u svojoj biti nije ništa drugo nego ogoljeni obračun dvije suprostavljene političke interesne strukture, u kojoj je interes javnosti podređen usko-političkim koristima. Znamo da nije slučajno DPS-Bar ‘naciljao’ ovaj portal, već da je i to dio međustranačkog rata u kojem se ne biraju sredstva”, napomenuo je Ćetković i poručio:„Novinari imaju posebnu odgovornost i društvenu misiju i moramo, udruženi davno postavljenim principima profesije, da se sačuvamo od prizemljivanja tih visokih vrijednosti našeg zanata, što od nas očekuje sluđeno i polarizovano javno mnenje. A na političkim subjektima je da nam u tome daju ključnu i neophodnu podršku, dok još nije kasno, umjesto što stalno ignorišu naše apele da uradimo nešto za sveukupnu korist, čime će najbolje pokazati i djelom da sloboda medija i ‘borba za istinu’ nisu samo gole parole iz njihovih predizbornih slogana“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.