Ideja Dragana Hajdukovića okuplja opoziciju: Više od polovine opozicionih poslanika spremno na dogovor

0

Više od 20 opozicionih poslanika spremno je da podrži inicijativu naučnika Dragana Hajdukovića, da se održi zajednička sjednica na kojoj bi se izabrao kandidat za predsjedničke izbore, potvrđeno je Borbi iz više opozicionih stranaka. Kako saznajemo, u naredna dva dana, poslanici koji podržavaju ovaj predlog, javno će se izjasniti o daljim koracima. Poslanici koje je kontaktirao naš portal izrazili su nadu da će sve opozicione kolege podržati ovaj predlog.
“Da li bi se na toj sjednici, kandidat za predsjednika birao dvotrećinskom većinom ili prostom većinom, ostaje da se dogovore predstavnici svih opozicionih stranaka. Ideja je dobra, što prije treba sjesti za sto i nema razloga da bilo ko ovu ponudu odbije, kazao je naš sagovornik.
Naučnik Dragan Hajduković pozvao je poslanike opozicije da održe zajednički sjednicu na kojoj bi izabrali kandidata za predsjedničke izbore.
“Važnost trenutka zahtijeva da svih 39 poslanica i poslanika opozicije održe zajedničku sjednicu i da na toj sjednici, po uobičajenim demokratskim principima odlučivanja u Skupštini, odluče kome de cjelokupna opozicija dati podršku na predstojedim predsjedničkim izborima. Niko nije pozvaniji od njih da to uradi.
U prvom dijelu zajedničke sjednice treba po kratkom postupku usvojiti pravila odlučivanja. Prvo, treba napraviti listu kandidata; uslov da se neko nađe na listi kandidata je da ga predloži najmanje 5 poslanika. U drugom dijelu sjednice treba glasati za utvrđenu listu. U prvom krugu poslanici po svome izboru glasaju za jednog od kandidata sa liste; pobjednik je kandidat koji dobije dvotrećinsku vedinu prisutnih poslanika. Ukoliko u prvom krugu niko nema dvotrećinsku većinu, u drugom krugu glasanja se glasa za dva prvoplasirana kandidata; za pobjedu je opet potrebna dvotrećinska većina. Ukoliko ni poslije drugog kruga nema pobjednika, ponovo se glasa za 2 prvoplasirana kadidata, s tim što je za pobjedu dovoljna većina ukupnog broja poslanika, dakle 20. Ovakva zajednička, rekao bih istorijska sjednica, svih 39 poslanika opozicije bi bila snažna i ohrabrujuća poruka građanima i dala bi veliki kredibilitet podržanom kandidatu, navodi Hajduković u današnjem pismu opoziciji.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.