U Venecueli referendum o pripajanju velikog dijela susjedne države

0

U Venecueli se danas održava referendum na kojem se odlučuje o budućnosti velikog dijela susjedne Gvajane na koji Vlada Venecuele polaže pravo, tvrdeći da je ta teritorija oteta kada je granica sjever-jug povučena prije više od jednog vijeka, prenosi Tanjug pozivajući se na AP, te dodaje kako Gvajana smatra da je referendum korak ka aneksiji.

Referendumsko pitanje je da li Venecuelanci podržavaju uspostavljanje države na spornoj teritoriji poznatoj kao Esekvibo (Essequibo), davanje državljanstva sadašnjim i budućim stanovnicima te oblasti i odbacivanje nadležnosti najvišeg suda UN-a u rješavanju nesporazuma između dvije južnoameričke države.

Međunarodni sud pravde naredio je u petak Venecueli da ne poduzima radnje koje bi mogle promijeniti kontrolu Gvajane nad pomenutom teritorijom, ali sudije nisu izričito zabranile zvaničnicima da sprovedu današnji referendum sa pet pitanja.

Gvajana je zatražila od suda da naredi Venecueli obustavu glasanje na referendumu čije pravne i praktične posljedice ostaju nejasne, ukazuje AP.

Sporna odluka

Teritorija Esekviba sa 159.500 kvadratnih kilometara čini dvije trećine Gvajane i takođe se graniči sa Brazilom, čije je Ministarstvo odbrane ranije ove sedmice saopštilo da je “intenziviralo svoje odbrambene akcije” i pojačalo vojno prisustvo u toj regiji zbog pomenutog spora.

Esekvibo je teritorijalno veći od Grčke i bogat je mineralima. Venecuela ga je oduvijek smatrala svojom teritorijom, jer je regija bila unutar njenih granica tokom španskog kolonijalnog perioda i dugo je osporavala granicu koju su međunarodni arbitri odredili 1899. godine, kada je Gvajana još bila britanska kolonija.

O toj granici su odlučivali arbitri iz Velike Britanije, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država.

Gvajana, jedina država Južne Amerike u kojoj se govori engleski jezik, smatra da je prvobitni sporazum legalan i obavezujući i zatražila je od Međunarodnog suda pravde 2018. da tako presudi.

(Al Jazeera i agencije)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.