U Srebrenici pojačano prisustvo policije

0

Pred policijskom stanicom u Srebrenici nalazi se desetak policijskih kombija i jedan transporter, u četvrtak, 23. maja.

U tom gradu je predviđeno održavanje sjednice Vlade Republike Srpske u 12 sati, a uoči sjednice će se rukovodstvo opštine susresti sa delegacijom Vlade.

Sjednica je zakazana u danu kada Generalna skupština UN-a raspravlja o Rezoluciji o Srebrenici.

Na ulazu u Srebrenici je istaknut bilbord na kome piše „Mi nismo genocidan narod“.

Rezoluciju, kojom se predlaže da 11. jul bude proglašen Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, sponzorisalo je tridesetak država.

Zvanični predlagači rezolucije o Srebrenici su Njemačka i Ruanda.

Rezoluciju su do sada podržale sve zemlje Zapadnog Balkana, osim Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Uprkos presudama međunarodnih sudova, zvanični Beograd i vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska negiraju da je u Srebrenici u julu 1995. godine počinjen genocid nad Bošnjacima, već govore o „strašnom zločinu“.

Za genocid u Srebrenici, koji je počinila Vojska RS i u kome je ubijeno najmanje 8.372 Bošnjaka, osuđeno je više od 50 osoba na oko 700 godina zatvora.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. godine zločin u Srebrenici okarkterizirao kao genocid.

Prema podacima Memorijalnog centra Potočari iz jula 2023. godine, pronađeni su posmrtni ostaci i ukopana 6.751 žrtva srebreničkog genocida, dok se za oko hiljadu žrtava još traga.

Radovan Karadžić, prvi predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, pravomoćno je osuđen u Hagu na doživotnu kaznu zbog genocida u Srebrenici, kao i zbog zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u drugim dijelovima BiH.

Zbog genocida, na doživotnu kaznu na istom sudu je osuđen i glavni komandant VRS-a, Ratko Mladić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.