U Srbiji se trenutno gradi 398 kilometara brzih saobraćajnica

0

U Srbiji se trenutno gradi 398 kilometara brzih saobraćajnica, a najintenzivniji radovi su na Fruškogorskom i Dunavskom koridoru, kao i na dionici Šabac – Loznica, kojom će se, nakon završetka radova, putovati 70 minuta od Loznice do Beograda, umjesto dosadašnjih dva sata.

Na Dunavskom koridoru, dugom 68 kilometara, od petlje Požarevac do Gradišta, prema informacijama iz „Koridora Srbije”, radi se na 90 odsto trase. Očekuje se da će do kraja ove godine jedan dio koridora biti pušten u saobraćaj, a cio završen do početka 2026. godine.

Aleksandar Antić iz „Koridora Srbije” kaže da se paralelno sa tim radi na projektno-tehničkoj dokumentaciji za nastavak brze saobraćajnice, koja će ići preko Donjeg Milanovca do Brze Palanke i odatle dva kraka, jedan prema Kladovu i jedan prema Negotinu.

Od 46 objekata, na brzoj saobraćajnici od Šapca do Loznice završena su 22.

Veliki obim radova podrazumijeva postavljenje 500.000 tona asfalta i 200 kilometara zaštitne ograde, a više od 300 radnika i 300 mašina dnevno je angažovano na izvođenju radova.

Nikola Karadžić iz „Koridora Srbije” kaže da su mještani prezadovoljni.

„Kada nastavimo tamo dalje od Štitara, Slepčevića, do Loznice, kad budemo oslobodili ta mjesta teškog teretnog saobraćaja, pa dobitak je višestruk”, kaže Karadžić.

Očekuje se da će radovi na deonici od Šapca do Loznice, ukupno 54,58 kilometara, biti završeni do kraja ove godine.

Brzom saobraćajnicom projektovanom za brzinu od 100 kilometara na sat biće povezani Loznica i Šabac, koji će autoputem Šabac – Ruma imati direktnu vezu sa Koridorom 10 i Fruškogorskim koridorom. Tranutno se na Fruškogorskom koridoru najviše radi na 3.5 kilometra najdužeg tunela u Srbiji.

Antić kaže da je već urađeno oko 40 procenata na tom tunelu.

„Mi smo u dvije tunelske cijevi od sedam kilometara do sada uradili nešto više od 2.700 metara i već smo negdje na 40 procenata na tom tunelu i paralelno sa time intenzivno radimo na mostu preko Dunava, koji će povezati Kaćku stranu sa Petrovaradinskom. Počeli smo da radimo i na trasi i očekujemo da ćemo do juna 2026. završiti Fruškogorski Koridor”, kaže Antić.

Krajem prošle godine obilježen je početak radova na brzoj saobraćajnici „Osmjeh Srbije” na sjeveru Vojvodine, a nadležni najavljuju početak radova na takozvanom Šumadijskom koridoru, to jest brzoj saobraćajnici „Vožd Karađorđe” duge 78 kilometara, koja treba da poveže istočnu sa centralnom i zapadnom Srbijom.

(Politika)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.