Hamas predložio 135 dana primirja koje bi dovelo do kraja rata

0

Sve se više sužava prostor Palestincima u Gazi gdje mogu da se sklone od ratnih dejstava. Broj poginulih u enkalvi premašio je 27.500. Sa druge strane, IDF je još 31 taoca proglasio mrtvim. Američki državni sekretar Entoni Blinken najavio da će sa izraleskim zvaničnicima razmatrati odgovor Hamasa na okvir sporazuma za oslobađanje talaca kao dio nove humanitarne pauze.

Humanitarni posmatrači Ujedinjenih nacija naveli su da naredbe za evakuaciju obuhvataju dvije trećine Gaze.

  • Ministarstvo zdravlja u Gazi koje je pod kontrolom Hamasa saopštilo je da je najmanje 27.585 Palestinaca ubijeno, a 66.978 ranjeno od početka sukoba 7. oktobra.
  • Glavni izraelski vojni portparol kontraadmiral Danijel Hagari rekao je da je 31 od preostalih talaca u Gazi proglašen mrtvim.

10:25

Hamas predložio 135 dana primirja koje bi dovelo do kraja rata

Palestinski Hamas je predložio plan primirja koje bi trajalo četiri i po mjeseca i dovelo do kraja rata, u odgovoru na predlog koji su prošle nedelje sačinili katarski i egipatski posrednici uz podršku SAD i Izraela, javljaju danas izraelski mediji.

Sudeći po nacrtu dokumenta u koji je uvid imao Rojters, Hamasov kontrapredlog predviđa tri faze od kojih bi svaka trajala 45 dana.

Tokom primirja ta ekstremistička organizacija bi razmijenila preostale izraelske taoce otete 7. oktobra u napadima na jug Izraela za palestinske zatvorenike.

Uz to bi počela obnova Gaze, izraelske snage bi se potpuno povukle i razmijenili bi se posmrtni ostaci preminulih i ubijenih.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken stigao je protekle noći u Izrael poslije sastanka sa liderima posredničkih zemalja Katara i Egipta u okviru najozbiljnijeg diplomatskog nastojanja do sada da se postigne duže primirje.

Na osnovu Hamasovog kontrapredloga sve izraelske žene taoci, muškarci mlađi od 19 godina, starije i bolesne osobe, bi se razmijenile tokom prvih 45 dana u zamjenu za oslobađanje palestinskih žena i djece iz izraelskih zatvora.

Preostali taoci muškarci oslobodili bi se u drugoj fazi i posmrtni ostaci u trećoj.

Pred kraj treće faze Hamas bi očekivao da strane postignu dogovor o okončanju rata.

Hamas teži oslobađanju 1.500 zatvorenika, od kojih bi trećinu izabrao sa liste osuđenih na doživotnu kaznu.

Tokom primirja bi se takođe povećala isporuka hrane i druge pomoći civilima u Gazi, a zahtijeva se da na tu teritoriju ulazi 500 kamiona dnevno koji bi donosili humanitarnu pomoć.

Vjeruje se da je u Gazi zatočeno više od 130 talaca, od ukupno oko 250 otetih na jugu Izraela u napadima Hamasa 7. oktobra. Kako je sinoć objavljeno 31 oteta osoba nije više živa.

Egipat dobio odgovor Hamasa na sporazum o prekidu vatre

Egipatski zvaničnici saopštili su da su dobili odgovor Hamasa na okvirni sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze i da će razgovarati o svim detaljima predloženog okvira sa zainteresovanim stranama da se postigne konačni dogovor što je prije moguće.

Egipatski bezbjednosni izvori rekli su za Rojters da je Hamasa u odgovoru pokazao fleksibilnost, tražeći konkretan vremenski okvir za prekid vatre, nakon muslimanskog Ramazanskog bajrama početkom aprila.

„Egipat će nastaviti da ulaže sve napore da bi se što prije postigao sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze“, rekao je šef egipatske državne informativne službe Dia Rašvan.

Palestinski Hamas saopštio je da je pozitivno odgovorio na međunarodni predlog o primirju u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca iz zarobljeništva te grupe, „kako bi se obezbijedio potpuni prekid vatre“.

U saopštenju Hamas objavljenom na Telegram kanalu ističe se da je ta grupa predlog prihvatila „u pozitivnom duhu“, da bi se „obezbijedio sveobuhvatan prekid vatre, okončala agresija, ukinula opsada i razmijenili zarobljenici“, prenosi Al Džazira.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.